În localitatea Măceșu, aparținătoare de Târgu-Cărbunești, a fost inaugurat, în 2009, singurul Muzeu al Crucilor din România. Câteva sute de turiști vin anual la Măceșu să afle despre însemnătatea crucilor de jurământ și a celorlalte obiecte din muzeu. Pe 14 septembrie, când creștin-ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci sau Cârstovul, CJCPCT Gorj va organiza aici o manifestare cultural-religioasă.
Povestea Muzeului Crucilor a început cu Pompiliu Ciolacu (directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu – n.red.), originar din Măceșu, sat aparținător orașului Târgu-Cărbunești, care a inițiat acest proiect aparte.
În satul său natal a înființat, cu ajutorul Primăriei Târgu-Cărbunești și al autorităților județene, unicul muzeu al crucilor din România. Reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj au susținut proiectul mereu:
„Am strâns acolo cruci din foarte multe zone ale Gorjului, avem una de la Vladimir veche de o sută de ani. Pe 13 septembrie 2013 a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele.
Obiectele au fost strânse din aproape toate zonele judeţului, unde obiceiurile diferă de la o localitate la alta. Crucile au fost restaurate vara aceasta, din nou. Mai ales cele de afară, din cauza ploilor, nu mai arată la fel. Tocmai pentru că au fost restaurate, de Cârstov vom face acolo, la Muzeul Crucilor, o slujbă de pomenire a personalităților care au cruci acolo, de resfințire a crucilor.
Unele dintre ele au fost repictate. Aici este vorba despre arta crucerilor din Gorj, foarte talentați. Tot la acest muzeu am organizat din nou Tabăra «Lumină din lumină», cu Mitropolia Olteniei, în vară”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.
Cruci pentru marile personalități culturale ale României
Curtea vechii școli, unde acum este muzeu, este plină de cruci de lemn, cruci vechi de jurământ, iar clădirea a prins un rost după ce ani de zile a stat nefolosită.
Turiștii care vin la Măceșu să viziteze Muzeul Crucilor nu plătesc o taxă de intrare. În primăvara lui 2014, la muzeu, a avut loc și ceremonia dezvelirii crucilor de pomenire închinate unora dintre personalitățile culturii românești.
Printre aceștia se numără artiști plastici ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Ilarion Ciobanu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Florian Pittiş, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea sau Amza Pellea, regizorul Sergiu Nicolaescu, interpreţii de muzică populară Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.