Meșterul popular Cristina Motorga are vârsta de 41 de ani și este din Tismana. A învățat să coase ii de când era o copiliță și nu a renunțat niciodată la acest meșteșug! De câțiva ani are propriul atelier, dar și un magazin online prin intermediul căruia vinde frumoasele ii, catrințe, sumane, batiste, fuste, costume populare. Toate minunățiile pe care le realizează Cristina Motorga și colaboratorii săi sunt realizate manual, lucrul la o ie putând dura și două săptămâni! De la atelierul familiei Motorga puteți comanda ii, cămăși tradiționale pentru bărbați, costume populare, sumane, prosoape pe pânză de in, dar și bijuterii!
Cristina Motorga din Tismana este unul dintre talentații meșteri populari pe care îi are Gorjul, lucrurile create de ea ajungând în garderoba multor iubitori ai tradițiilor. A învățat să coase de când era o copilă, căci stătea alături de mama și bunica sa în atelierele de la „Arta casnică Tismana”. Cristina Motorga are acum 41 de ani, propria afacere, doi copii minunați care au moștenit de la talentata lor mamă dragostea pentru costumul popular și, în special, pentru iile pe care le purta bunica odinioară!
„M-am născut și am trăit la Tismana, pe aceste meleaguri pline de tradiții și poate de aceea iubesc atât de mult portul popular! Am făcut școala profesională în domeniul artizanatului, apoi am lucrat la Arta casnică Tismana, dar după 2000, din păcate, lucrurile nu au mai mers. După ce s-au închis secțiile, am avut un contract și lucram de acasă. Am fost pasionată de cusătură, de culori, de modele vechi pe care le vedeam pe iile de la bunica mereu!
Mulțumesc lui Dumnezeu că dragostea aceasta a mea am transmis-o și minunaților mei copii. Am o fată și un băiat, ambii știu să coase ii și cămăși bărbătești. Și soțul lucrează cu mine, la atelier, el se ocupă de mașinile de cusut. Atelierul îl avem acasă, la Tismana și lucrăm și avem și comenzi”, a povestit Cristina Motorga. Pe meșterul popular îl găsiți pe
Facebook: https://www.facebook.com/motorga.cristinaflorentina
Produsele „Motorcrisartizanat” au ajuns în toată România
Artista Cristina Motorga lucrează ii și cămăși bărbătești de ani buni, iar „operele” sale sunt foarte apreciate. De-a lungul anilor, de când a deschis atelierul grație căruia își câștigă existența, produsele sale au ajuns la numeroase primării din România, la ansambluri folclorice și la elevii unor școli populare atât din județ, cât și din afara sa. Iile Cristinei Motorga sunt cusute manual și au modele tradiționale vechi, de pe vremea bunicii!
„Am realizat ii, alături de colaboratoarele mele, cusute manual, cu diverse modele. Am avut comenzi de la foarte multe primării din țară, din Ardeal, Moldova, Banat. Fiecare zonă are modele specifice, mai colorate, în roșu și negru, depinde. Am o carte de modele de la bunica, sunt prețioase pentru mine! Gorjului îi este specific modelul furca.
În Moldova sunt mai înflorate, în Muntenia sunt cu roșu cu negru. Primim comanda, croim ia sau cămașa bărbătească, apoi stabilim modelul și o dăm la cusut. La o ie poți lucra și câteva săptămâni, cel mai puțin se lucrează cam o săptămână. Sunt cusute manual! (…) Eu sunt stângace și nu le pot arăta modelul fetelor, așa că mă ajută fiica mea, care este studentă la Târgu-Jiu. Și ea și fiul meu știu modelele, le place”, a declarat Cristina Motorga.
„Lucrăm la poartă, vara!”
Pe ulițele din Tismana, atunci când vara își intră în drepturi, gospodinele pasionate de arta tradițională gorjenească, ies la porți și cos ii, catrințe, cămăși bărbătești, prosoape. Pe lângă ele se adună copilele din vecini, fetițe de școală generală care își doresc să învețe această artă. „Și când eram mică și acum, vara, când ne terminăm treburile prin gospodărie, ieșim la poartă cu toate cusăturile și coasem!
Pe lângă noi, femeile mai în vârstă, se adună copilițele din sat și ne cer petice, căci vor și ele să învețe! Cred că nu există foarte multe tinere care să nu știe să facă cusătura pe o ie. Multe au urmat această cale, lucrează pentru a le vinde. Eu lucrez cu mare drag, fac din pasiune. Este și afacerea din care ne câștigăm existența.
Clienții noștri înțeleg că o ie cusută manual nu se compară cu acele chinezării! Se muncește mult la o ie, la costumele bărbătești, dar le facem cu mare drag!”, a afirmat meșterul popular.