Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

3Prima școală de fete de la Târgu Jiu a fost realizată la inițiativa pitarului Constantin Săvoiu Surcel, născut în anii 1812. Familia acestuia era deținătoarea unor întinse suprafețe de teren în zona  localității Borăscu unde aveau și o casă cu un aspect impozant. Acesta era cunoscut ca filantrop al orașului și județului și asta pentru că la inițiativa sa au fost ctitorite și două biserici. Constantin Săvoiu a fost arestat în anul 1854, fiind acuzat că ducea vești de la generalul Gheorghe Magheru.

Constantin Săvoiu a fost căsătorit cu Ecaterina Frumușanu,  fiica lui Constantin Dinu  Frumușanu și soră cu oamenii politici Tache și Ștefan Frumușanu, precum  și cu Sevastița Frumușanu, ulterior căsătorită cu Zamfir Pârâianu.  În cartea scriitorului Ion Duguleanu aflăm mai multe despre activitatea sa prin care a reușit să își pună amprenta asupra orașului Târgu Jiu. „Deși nu a fost printre participanții activi la Revoluția  de la 1848 era  cunoscut, însă, pentru ideile sale liberale  În anul 1854 a fost  arestat de către autoritățile vremii sub acuzația că aducea în Craiova vești de la  unul dintre  fruntașii revoluționari, generalul Gheorghe Magheru . Câteva luni mai târziu, din inițiativa sa, se înființează  la Târgu Jiu prima școală de fete din oraș. Două decenii după aceea, ea este  transformată în școală secundară de fete, iar aceasta îi poartă  acum numele, școala fiind zidită pe un teren  pe care familia sa îl cumpărase de la Smaranda Călinescu. Și clădirea școlii este zidită  prin eforturile sale financiare, iar  mobilierul acesteia a fost achiziționat în urma unei subscripții publice”, scrie Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2012.

7Inclusiv biserica Dealu Mare din Borăscu, devenită mai târziu mănăstire, este ctitorită de Constantin Săvoiu. „În anul 1859 îl aflăm  ca membru al Camerei Legiuitoare,  reprezentând acolo categoria  marilor proprietari de terenuri din  județul Gorj, împreună cu colonelul Nicolae Bibescu, mica proprietate fiind reprezentată  de către AGA C.N Brăiloiu, iar orașul  orașul Târgu Jiu de către Iancu Sâmboteanu. A rămas, de asemenea, cunoscut în istoria orașului și a județului ca unul dintre marii filantropi, astfel  îl vom afla printre  ctitorii principali ai  Bisericii Sfinții Împărați, alături de cumnații săi, Ștefan Frumușanu și Sevastița Pârăianu. Tot la inițiativa și cu sprijinul său s-a zidit, în anul 1865, Biserica Dealu Mare din comuna Borăscu, transformată în mănăstire în anul 1992”, Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2012.

Constantin Săvoiu a decedat în anul 1878, în urma unei boli grave, la Viena.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.