Preoţii din judeţul Gorj s-au reunit în cursul ultimelor două săptămâni în cadrul conferinţelor pastoral misionare de primăvară-vară. IPS Irineu a reiterat importanţa şi necesitatea pastoraţiei în rândul tinerilor, subliniind faptul că preotul trebuie să fie un adevărat părinte pentru toţi copiii şi tinerii din parohia pe care o păstoreşte.
Astfel, marţi, 31 mai, clericii din protoieriile Târgu-Jiu Nord şi Târgu-Jiu Sud au participat la conferinţa cu tema „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox”, care a avut loc în sala de festivităţi a Conacului „Cornea Brăiloiu” din Târgu-Jiu. Întrunirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârşită la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vădeni, Protoieria Târgu-Jiu Nord. Prelegerea pe tema anunţată a fost susţinută de preotul Andrei Babolea de la Parohia Brăneşti, Protoieria Târgu-Jiu Sud. Au urmat dezbateri şi răspunsuri la întrebările venite din sală şi concluziile finale prezentate de IPS Părinte Mitropolit.
Și la Cărbunești s-au reunit zeci de preoți
Aceeaşi conferinţă a avut loc joi, 2 iunie şi în Protoieria Târgu-Cărbuneşti, sub preşedinţia Mitropolitului Olteniei şi în prezenţa părintelui protopop Iulian Mărgineanu. Prelegerea despre activităţile pastoral misionare, în rândul tineretului ortodox, a fost susţinută de părintele Ştefan Vătafu de la Parohia Blahniţa. Manifestarea a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a noului sediu al Protoieriei Târgu-Cărbuneşti, care a găzduit întrunirea. În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Irineu a reiterat importanţa şi necesitatea pastoraţiei în rândul tinerilor, subliniind faptul că preotul trebuie să fie un adevărat părinte pentru toţi copiii şi tinerii din parohia pe care o păstoreşte. „Implicarea în educarea moral-religioasă a tinerilor este nu numai un ideal, ci trebuie să fie o chemare, o vocaţie imperativă, căci ei sunt parohienii noştri de mâine şi cum îi educăm aşa îi vom avea. Este necesar ca tânărul să aibă o relaţie strânsă atât cu familia din care provine, dar şi cu marea familie care este Biserica. Lipsa legăturii cu Biserica are consecinţe negative, diminuează şi relaţiile de familie, relaţiile dintre părinţi şi copii, deoarece se pierde din intensitatea afectivă a legăturii ce trebuie să unească membri unei familii. Pentru că nu avem nevoie de oameni egoişti, de oameni individualişti, pentru că din credinţă, dragoste şi generozitate se naşte sfinţenia. În acest context, preotul trebuie să fie un adevărat părinte nu numai pentru copiii săi, ci pentru toţi copiii şi tinerii din parohia sa”, a spus IPS Irineu.