Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La Drobeta Turnu Severin a avut loc pe 11 iulie un eveniment evocator dedicat eroilor martiri gorjeni, ce au făcut parte din grupul partizanilor condus de învățătorul gorjean Victor Popescu și care au fost executați în anul 1917 de armata germană. La inițiativa urmașilor celor zece martiri gorjeni a fost dezvelită o placă comemorativă pe care sunt inscripționate numele acestora. Martirii erau din localităţile Negomir, Bolboşi, Grozeşti, Dragoteşti, Covrigi şi Horăşti. 

În județul Mehedinți a avut loc un ceremonial militar religios dedicat comemorării celor 10 eroi martiri gorjeni executați în urmă cu 100 de ani de către autoritățile militare germane. Martirii erau din localităţile Negomir, Bolboşi, Grozeşti, Dragoteşti, Covrigi şi Horăşti. La Drobeta Turnu Severin a fost dezvelită o placă comemorativă, iar la eveniment au fost prezente oficialități din Gorj: vicepreședinte Consiliul Judetean Gorj, prof. dr. Gheorghe Nichifor, primari din mai multe comune gorjene, precum Gheorghe Bilea de la Bolboşi şi Tudor Oiță, Negomir. În memoria acestora, la inițiativa domnilor prof. dr. Dumitru Cauc și Vasile (Nicu) Mitroiu, în locul unde acum 100 de ani au fost uciși cei zece eroi martiri, a fost dezvelită o placă omagială. Pe placa comemorativă sunt inscripționate numele acestora, așa cum au fost menționați într-o consemnare istorică, pe care o redăm: „Comandatura de Etapă 22, Turnu Severin la 11 iulie 1917
Încunoștințare: Prin sentința Consiliului de Război a Comandaturei de Etapă Nr. 22 din 8 iulie 1917, au fost osândiți la moarte pentru trădare în timp de război:
1. Notarul Constantin Cojocaru din Negomiru,
2. Moșierul Mihai Cernăianu din Horăști,
3. Învățătorul Nicolae Popescu din Covrigi,
4. Plugarul Stancu Croitoru din Grozești,
5. Plugarul Tudor Ungureanu din Grozești,
6. Plugarul Nicolae Marcu din Dragotești,
7. Plugarul Ilie Giumanca din Grozești,
8. Plugarul Ion Norocea din Bolboși,
9. Primarul Petre Vâlceanu din Bolboși,
10. Notarul Ion Brăescu din Bolboși.
Această sentință a fost confirmată de Dl. Comandant pe ziua de 10 iulie 1917, sentința a fost astăzi executată
(SS) Von Kusenberg”. 


Au fost depuse jerbe de flori din partea oficialităților județului Mehedinți și autorităților publice județene și locale din Gorj. Alături de primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, dar şi subprefectul județului Mehedinți, Andrei Stănișoară, din partea Gorjului au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, primarul comunei Negomir, Tudor Oiță, precum și fostul edil al comunei gorjene. Participanții au susținut alocuțiuni, a fost făcut și un parastas, dar și o slujbă de pomenire. Organizatorii manifestării și-au propus ca, pe viitor, să fie ridicat și un monument, în același loc unde, în anul 1917, a avut loc execuția grupului de partizani. 

Eroii noștri

În comuna Fărcăşeşti, Şcoala Gimnazială din Valea cu Apă poartă de câţiva ani, numele unuia dintre eroii neamului – al celui ce a fost sublocotenent Victor Popescu. O îndreptare târzie faţă de un luptător împotriva nedreptăţilor impuse de ocupanţii nemţi şi austrieci, din timpul Primului Război Mondial. „Faţă de durităţile armatelor de ocupaţie, Victor Popescu a organizat în rândurile populaţiei o mişcare de rezistenţă, care a avut diverse forme, de la refuzul colaborării cu inamicul şi până la lupta deschisă împotriva acestuia. Faptele sale de vitejie sunt de o importanţă majoră, mai cu seamă că a reuşit să adune în jurul său oameni hotărâţi, să lupte din umbră şi să îndure, până la ultima suflare împotriva autorităţilor germane şi austro-ungare. Pentru că nu au reuşit să îi prindă nici măcar prin trădare, autorităţile militare ale forţelor de ocupaţie au recurs la represiuni asupra familiilor luptătorilor de gherilă. Mulți dintre aceștia au fost arestaţi, condamnaţi la moarte şi unii dintre ei executaţi de inamic. În urmă cu 100 de ani, Tribunalul militar german din Târgu Jiu a condamnat la moarte 10 cetăţeni din localităţile Negomir, Bolboşi, Grozeşti, Dragoteşti, Covrigi şi Horăşti sub acuzaţia de înaltă trădare în timp de război. Aflând de condamnarea la moarte a unor oameni care l-au ajutat, Victor Popescu a decis o lovitură îndrăzneaţă: atacarea închisorii din Turnu-Severin pentru a-i elibera pe toţi cei deţinuţi pentru că l-au susţinut. Grupul de partizani a atacat închisoarea în noaptea de 6/7 iulie 1917, reuşind să facă o spărtură în gardul acesteia, prin care o parte din deţinuţi au izbutit să fugă. Cei condamnaţi la moarte nu au putut să evadeze, iar atacul asupra închisorii a grăbit executarea lor de către germani. Cei zece martiri au fost ucişi la 11/24 iulie 1917. În faţa plutonului de execuţie, aceştia au avut o atitudine demnă”, a spus profesorul Andrei Popete-Pătrașcu, președinte al Asociației cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” Târgu-Jiu.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.