Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” găzduiește în perioada 24 septembrie – 8 octombrie 2022, Micro-Expoziția „Virginia Duțescu | Temerara aviatoare a Escadrilei Albe”, organizată de Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Asociația culturală Tătărescu.

Micro-expoziția dedicată împlinirii a 114 ani de la nașterea aviatoarei gorjence Virginia Duțescu, prima femeie instructor de zbor, cuprinde documente și fotografii, precum și o uniformă de aviație militară din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, reprodusă după modelul purtat de temerarele aviatoare ale Escadrilei Albe, cu însemne regulamentare și insigna de pilot.

A fost prima și singura aviatoare la mijlocul anilor ’30 capabilă să efectueze zbor pe spate și tot prima femeia care a inaugurat șirul instructorilor de zbor cu motor din România. În anul 1941, participă alături de alte aviatoare românce la operațiunile de evacuare a răniților celui de-al Doilea Război Mondial, făcând parte din „Escadrila albă”.

A fost decorată de regele Mihai I cu „Virtutea Aeronautică de Război” cu spade, clasa Crucea de Aur, cea mai înaltă distincție a aeronauticii românești în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De la manșa avionului a ajuns după instaurarea regimului comunist la Jilava, Văcărești și Mislea, apoi a fost trimisă la Canal. O poveste care trebuie cunoscută.

Intrarea este liberă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.