Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Viața culturală a municipiului nostru, dar și a județului, este marcată de mai bine de cinci decenii de Cenaclul Columna. În tot acest timp, importanți oameni de cultură ai Gorjului au fost lansați, dacă se poate spune așa, grație Cenaclului Columna. După o perioadă cu activitate redusă, Cenaclul Columna și-a reluat activitățile și membrii săi se află mereu în căutarea gorjenilor sensibili și talentați, organizând lunar întâlniri productive.

daniel-radu-judecator

Cenaclul „Columna” și-a reluat activitatea luna trecută, după o scurtă vacanță. Astfel, prima întâlnire din acest nou an școlar a avut loc pe 13 octombrie la Muzeul de Artă din Parcul Central, acolo iubitorii literaturii având ocazia să îl asculte pe scriitorul Valentin Chepeneag citind fragmente din romanul la care lucrează.

Cea de a doua întâlnire a Cenaclului Columna a avut loc joi seara, la Muzeul Județean Gorj, invitatul serii fiind autorul Daniel Radu (judecătorul Radu Gheorghe, președintele Tribunalului Gorj n.red.).

De o sensibilitate aparte, Daniel Radu a citit două proze scurte intitulate „Gara” și „Artista”. Felul în care se leagă frazele sale, modul în care autorul reușește să te prindă în mrejele povestirii, întrebările profunde la care caută răspuns prin prisma personajelor sale i-au cucerit pe ascultători.

Maestrul Spiridon Popescu l-a îndemnat pe tânărul judecător să nu renunțe niciodată la proză deoarece are foarte mult talent. Poetul gorjean Spiridon Popescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1999. La seara de lectură au mai participat Marius Iorga, președintele Cenaclului Columna, elevi talentați, Viorel Surdoiu, scriitor, arhitectul și scriitorul Cristian George Brebenel și alții.

Un judecător talentat. Proza sa cucerește
img_9581

Judecătorul Radu Gheorghe sau autorul Daniel Radu i-a cucerit pe cei care au asistat la lectura prozei sale. Om sensibil, pasionat, cu o personalitate puternică, autorul Daniel Radu spune despre sine că iubește poezia și scrie versuri încă din copilărie.

„Am sensibilitate, talent au alții, cei grei! Am mai multe proze şi astă seară am adus două proze scurte. Câteodată scriu şi poezii în vers clasic, îmi place şi Nichita. Încerc să abordez teme filosofice, este un motiv ca să dezvolt anumite teorii ale mele, viață, moarte… Scriu din clasa a V-a, atunci au fost primele încercări, în adolescență am fost la Cenaclul Altfel, apoi la Kripton și apoi am făcut o pauză de 20 de ani și apoi am simțit să trebuie să mă întorc! (…)

La Tribunalul Gorj am organizat seri ale Cenaclului Columna, am chemat membrii și colegi de serviciu. S-a citit din creațiile proprii, l-am celebrat pe marele nostru Eminescu, colegii au fost încântați. Am organizat cam trei-patru întâlniri și a ieșit foarte bine, frumos. Am descoperit și printre salariații justiției oameni cu sensibilitate. (…)”, a declarat, pentru Cult-ura, judecătorul Radu Gheorghe.

img_9580

Decenii de activitate pentru Cenaclul Columna

Fondat cu o jumătate de veac în urmă, Cenaclul literar „Columna” a însemnat pentru Gorj un catalizator al vieţii culturale. Grație Cenaclului Columna numeroși scriitori și-au descoperit adevăratul drum în cariera artistică-literară. Cenaclul „Columna” a fost o „şcoală de literatură” unde s-au format de-a lungul deceniilor nume mari ale literaturii româneşti ca Titu Rădoi, Artur Bădiţa, Nicolae Diaconu, Adrian Frăţilă, Tudor Voinea,  Gelu Birău, Victor Barbu, Vasile Ponea, George Drăghescu, Spiridon Popescu, Ion Popescu Brădiceni, Lazăr Popescu, Zenovie Cârlugea, Viorel Surdoiu, Ion Cănăvoiu, Cristian George Brebenel, Aurel Antonie, Marius Iorga, Ion Cepoi, Marius Marian Şolea ş.a.

„Cenaclul Columna are peste 50 și ceva de ani de existență. Au fost ani frumoși, în perioada comunistă era refugiul celor care iubeau literatura, aici puteau citi și discuta. Apoi, după Revoluție, a fost o perioadă mai fără activitate. Acum, avem și noi blog, avem Facebook, căci așa putem găsi oameni talentați, elevi în principal. Avem foarte mulți tineri talentați. Ne adaptăm la era prezentă. Pentru noi, cei de generație mai veche, tot hârtia rămâne, cartea rămâne carte. Am început să avem activități și în școli, vom merge la Motru, în curând, căci acolo sunt foarte mulți tineri talentați. Organizăm întâlniri sub semnul literaturii”, a spus Marius Iorga, președintele Cenaclului Columna.11094727_1826163490942487_300050917734861304_n

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.