Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cristina CalimanAINS sunt numeroase și variate. Cele mai frecvent utilizate sunt Ibuprofenul și Naproxenul. Așa cum sugerează și denumirea, rolul lor este de a reduce inflamația în organismul uman. Din păcate, deși utile, AINS sunt medicamente ce pot avea o mulțime de efecte adverse de care trebuie să ținem cont atunci când decidem să urmăm un tratament cu AINS pe cale orală.
Printre efectele adverse ale AINS se numără, în ordinea frecvenței: -tulburari digestive: de la simpla senzație de greață până la ulcere perforate și hemoragii digestive; – durere de cap, amețeli; – reactii alergice: probleme respiratorii date de spasmul la nivelul căilor respiratorii, erupții la nivelul pielii; – declanșarea sau agravarea unei insuficiențe renale (mai ales la pacienții care nu se hidratează corect); – agravarea HTA (hipertensiunii arteriale) și a unei insuficiențe cardiace; -probleme hepatice (rar).
La femeile gravide, AINS sunt toxice pentru făt. Deoarece mulți pacienți mai urmează tratament și cu alte medicamente pe lângă AINS, este necesar să precizăm că efectele adverse cresc în cazul acesta, mai ales cele renale, digestive și hemoragice. Astfel: – nu e recomandat să luăm în același timp două AINS deoarece crește riscul de ulcer gastroduodenal și de hemoragie, fără ca efectele benefice să crească; – crește riscul de sângerare în cazul asocierii AINS cu anticoagulante (mai ales pentru Fenilbutazonă si Celecoxib, cele două crescând ele însele spontan INR-ul); – crește, de asemenea, riscul de hemoragii la pacienții care, pe lângă AINS, se mai află în tratament cu medicație antiagregantă plachetară; – la pacienții care, pe lângă AINS, mai iau și medicamente pentru boli cardio-vasculare gen diuretice, IECA, sartani, crește riscul de insuficiență renală; – există inclusiv un risc de creștere al potasiului în sânge atunci când pacientul ia AINS, dar și alte medicamente ce cresc potasiemia; AINS pot crește efectele adverse provocate de alte medicamente: fluorochinolone, hipoglicemiante (sulfamide), antiepileptice (fenitoina, acid valproic).
Trebuie precizat că AINS scad efectul terapeutic al unor medicamente: antihypertensive, medicația pentru insuficiență cardiacă. Datorită tuturor acestor motive enumerate mai sus recomandăm: – evitați să luați, în același timp, AINS și medicamente care vă pot provoca sau agrava insuficiența renală; dacă acest lucru nu e posibil, monitorizați-vă funcția renală; – evitați să luați două AINS diferite în același timp, sau să luați doză dublă dintr-un AINS: nu vă va face mai bine, ci doar vor crește riscurile efectelor adverse; – nu luați AINS decât la indicația unui medic, pentru a evita problemele de sănătate pe care automedicația le poate provoca; – dacă aveți un grad de insuficiență cardiac evitați AINS, sau le luați sub supravegherea unui medic; – gravidele trebuie să evite AINS sau să își informeze ginecologul imediat dacă au luat AINS; – se evită tratamentele cu AINS pe termen lung, chiar dacă pacientul nu prezintă probleme renale, digestive, hepatice și nu ia alte tratamente , din cauza riscului apariției diverselor efecte adverse chiar și la pacienții aparent sănătoși.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.