Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cristina CalimanPoate proasta funcționare a glandei tiroide să conducă inclusiv la demență?!…Se pare că da. De aceea, dozarea TSH trebuie și ea să se facă de rutină, alături de alte analize, în cazul unui pacient diagnosticat cu demență, chiar dacă pacientul este bătrân. De fapt, mai ales la bătrâni, trebuie neapărat verificată tiroida deoarece disfuncționalitatea sa, la vârstnici, agravează și (mai rar) provoacă demența.

Din nefericire, tiroida noastră îmbătrânește odată cu noi, acest proces fiind influențat considerabil și de mediul nostru de viață. Din fericire, patologia tiroidiană este, la ora actuală, tratabilă cu succes. Se știe că, pe lângă alte multe roluri, hormonii tiroidieni joacă un rol și în procesele cognitive, ceea ce a dus la concluzia că hipotiroidia severă (adica secreția scăzută de hormoni tiroidieni) este o cauză de demență, dar una „curabilă”, adică vindecabilă (eu aș spune mai degrabă „ameliorabilă”).

Hipotiroidia se caracterizează prin valori crescute ale TSH și scăzute ale hormonilor tiroidieni T4 si T3. Hormonii T4 și T3 sunt secretați de tiroidă, TSH este secretat de către hipofiză și acționează asupra tiroidei stimulându-i secreția de T3 și T4 . Secreția de TSH e reglată prin mecanism de feed-back: când în sânge există cantități crescute de T3 și T4, scade valoarea TSH. Când în sânge scad T3 și T4, crește concentrația de TSH în încercarea organismului de a stimula tiroida să producă mai mult. Hipotiroidia (adică slaba secreție de hormoni tiroidieni de către tiroidă) poate să fie însoțită de tulburări cognitive vizând, mai ales, atenția, memoria și capacitatea persoanei de a realiza diverse acțiuni cotidiene (funcții executive).

Pacienții cu hipotiroidie au tendința la îngrășare, lentoare în gândire, piele uscată, somnolență excesivă, în contrast cu hipertiroidienii care sunt, de regulă, slabi, agitați, cu intoleranță la căldură, insomniaci…Deci, la prima vedere, două boli diametral opuse. Ceea ce este, însă, extrem de interesant este faptul că nu doar hipotiroidia este cauză de demență, ci si funcționarea în exces a acestei glande. Astfel, s-a observat că bătrânii ale căror valori bazale ale TSH sunt scăzute ca expresie a unei hipertiroidii subclinice au un risc de 3 ori mai mare să dezvolte o demență.

Dacă această secreție bazală scăzută de TSH (expresie a hipertiroidiei subclinice – adică fără simptome foarte vizibile) se asociază și cu prezența unor anticorpi întâlniți în boli autoimune ale tiroidei (boli denumite tiroidite, în care anticorpi produși de organismal unei persoane atacă și distrug tiroida aceleiași persoane),  riscul unei demențe crește de 20 de ori ! Ar mai fi de precizat că regiunea în care trăim înregistrează un record nedorit al bolilor tiroidei. În concluzie, aș spune că este recomandabil să ne verificăm periodic tiroida, pentru a ne menaja neuronii și a lupta, astfel, contra demenței!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.