Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cornel Adameșteanu a fost una dintre figurile proeminente din lumea medicală a orașului Târgu Jiu, specializându-se în Franța. Acesta era pasionat de muzică și cânta la vioară.

S-a născut pe data de 9 mai 1905. A fost al doilea fiu al familiei preotului Ion Adameşteanu din localitatea Ruşii lui Asan, judeţul Vlaşca, azi Comuna Letca Nouă, satul Milcovăţu, judeţul Giurgiu. Cornel a urmat școala primară din localitatea Toporu, judeţul Giurgiu, iar în perioada 1916–1921 a făcut primele clase de liceu la Liceul „Ion Maiorescu” din Giurgiu. Între 1921 și 1924 a fost elev la Liceul Militar din Craiova, după care a fost ca student la Institutul Medico-Militar din cadrul Facultăţii de Medicină Bucureşti.

În anul 1930 a susținut teza de doctorat cu tema „Tulburări gastrointestinale în cursul apendicitei cronice” și a devenit Doctor în Medicină şi Chirurgie. În acelaşi an, la 19 mai, a obţinut dreptul de liberă practică cu gradul de medic locotenent. A urmat pregătirea practică în clinicile Spitalului Brâncovenesc, unde i-a avut ca i-a avut ca îndrumători pe renumiții prof. dr. Victor Gomoiu, prof. dr. Ernest Juvara, prof. dr. Marius Teodorescu, prof. dr. A. Teohari.

A urmat diferite specializări în străinătate

În anul 1932, dr. Cornel Adameşteanu a obţinut o bursă de studii în capitala Franţei, unde a urmat stagii de perfecţionare în tehnici chirurgicale, după un ajungând asistent la Facultatea de Medicină din Paris. A urmat specializări în Clinica de Ortopedie a Spitalului Cochin şi în Clinica de Chirurgie Pulmonară a Spitalului Laënnec.

Tot în Franţa s-a specializat în chirurgia tuberculozei osoase la Hôpital Maritime din Berck. În perioada 1933–1934, tânărul medic a urmat cursurile „Ecole superieure de techniques chirurgicales” şi lucrat în chirurgie experimentală la Institutul Fournier din Paris. Cornel Adameșteanu a mai efectuat stagii de pregătire profesională în Clinica Ortopedică din Bologna, unde a fost îndrumat de o somitate a vremii, prof. Vittorio Putti, şi un scurt stagiu de pregătire la Viena unde s-a specializat în chirurgia de urgenţă a accidentelor de muncă.

Decorat pentru faptele din Al Doilea Război Mondial

S-a întors în țară în anul 1935 și a lucrat în Clinica de Chirurgie a prof. dr. Iacobovici. efectuând prima operaţie „Iacobeus” la Sanatoriul Zerlendi din Bucureşti. A pus, astfel, piatra de temelie în chirurgia tuberculozei pulmonare în România.

Cornel AdameşteanuLa a fost numit, la începutul anuluii 1937, şef al secţiei de chirurgie din cadrul Spitalului Orăşenesc Huşi, funcție pe care a ocupat-o timp de aproape şapte ani. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cornel Adameștean a asigurat asistenţa medicală atât civililor cât şi militarilor, după care a fost mobilizat participând ca medic al unor spitale de campanie atât pe frontul de est, cât şi pe cel de vest.

Pentru merite militare, medicul a fost decorat cu medalia „Crucea Meritul Sanitar” clasa I-a şi i s-a decernat Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler. În anul 1955, locotenentului în rezervă Corneliu Adameşteanu i se conferă Ordinul „Steaua Republicii Populare Române” clasa V-a pentru fapte de arme săvârşite în războiul împotriva Germaniei fasciste.

Închis de comuniști, deși suferea de hepatită

„La sfârșitul războiului a venit la Târgu Jiu la sugestia mea și a fost încadrat la Sanatoriul TBC Dobrița, unde a aplicat bolnavilor o tehnică operatorie proprie prin care se punea în repaus plămânul bolnav. Mai târziu s-a transferat ca medic-șef al Secției de chirurgie a Spitalului Târgu Jiu, prin plecarea doctorului Gheorghe Băjeu“, arată medicul Constantin Lupescu, în volumul „Biografii sentimentale“.

Medicul Cornel Adameșteanu a fost un adversar al regimului comunist și își manifesta ostilitatea deschis, de față cu alte persoane, situație care îi va aduce arestarea. Motivul invocat de anchetatori a fost acela că nu a acordat consultanță medicală pentru doi brigadieri care au fost implicați în accidente de muncă la constuirea căii ferate Bumbești-Livezeni. A fost eliberat după câteva luni. Doctorul Cornel Adameșteanu a revigorat Societatea Științelor Medicale de la Târgu Jiu. În anul 1959 a fost arestat din nou, deși suferea de hepatită virală, stingându-se puțin mai târziu din viață.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.