Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Nicolae GrigorescuAm descoperit casa memorială a pictorului Nicolae Grigorescu, din Câmpina, din greșeală. Inițial am vrut să vizitez Castelul Iuliei Hașdeu, din localitate, dar din cauza unor lucrări de reabilitare acesta este închis, și atunci mi-am zis că dacă tot am ajuns în zonă să merg să vizitez această casă memorială.

Casa se află aproape de centrul orașului, ușor de găsit, există chiar și un indicator în apropierea ei. La prima vedere pare o casă părăsită, un loc în care nu prea stă nimeni sau dacă stă vine destul de rar, pentru a tunde iarba. Am intrat în curtea muzeului cu puțină teamă, mai ales după ce am rămas dezamăgit că-n apropierea lui nu am găsit un loc de parcare amenajat. Pentru a intra în muzeu a trebuit să sun la sonerie, dar în maxim două minute a venit cineva și a deschis ușa.

Nicolae GrigorescuPrima impresie a fost că m-am întors în timp cu vreo 100 de ani, podeaua scârțâia sub greutatea pașilor, undeva în dreapta se putea vedea o sobă păstrată în condiții bune, iar la etaj, înainte de a intra în dormitorul pictorului încă se poate admira costumul popular purtat de soția sa.

Referitor la sobă, am înțeles că a fost folosită până în anul 2001, atunci când a fost înlocuită cu centrala care funcționează și acum în muzeu.

Dacă inițial am avut impresia că vizita va dura puțin, iar cei care sunt ghizi abia așteaptă să plec, m-am înșelat. Vizitarea muzeului a durat aproximativ o oră și ceva, iar doamna Carmen, ghidul pe care l-am găsit în această zi de serviciu, te determina să nu mai pleci și să fii atent la fiecare vorba a sa.

Cu ajutorul acestui ghid, dedicat meseriei sale, am aflat că pictorul Nicolae Grigorescu și-a trăit ultimii ani din viață aici, alături de soția sa, Maria Danciu, dar și de fiul lor, Gheorghe Grigorescu.

Casa nu mai este chiar cea originală, etajul a luat foc în Primul Război Mondial, aici fiind stabilit Cartierul General German pentru întreaga zonă. În urma acestui incendiu doar o parte din obiecte au putut să fie salvate, în special cele de la parter.  Reconstruirea casei s-a făcut în perioada 1954 – 1955, iar un rol important l-a avut fiul pictorului.

Ce puteți vedea în acest muzeu

Nicolae Grigorescu”,Cei care veți merge să vizitați această casă memorială veți descoperi multe tablouri pictate de artist, dar și un colț exotic, sub casa scării, exact în holul de la intrare, unde se găsesc obiecte de factură orientală, printre care: covoare, arme, vase, măsuțe, cutii pentru păstrarea diferitelor obiecte de preț, veșminte, papucei, dar și o narghilea, care nu mai este complet utilată.

Tot în holul de la intrare, pe peretele din dreapta, se poate vedea într-un Nicolae Grigorescutablou acest colț exotic, dar, în același timp, acest tablou îți dă senzația că nu este terminat:

„Acest tablou a fost creat ca o replică pentru cei din perioada respectivă, care vedeau pictura ca o poză și doar ca o poză. Prin acest tablou, autorul a vrut să le demonstreze celor de atunci că știe să facă și poze, în pictură, dar că el preferă să se joace cu culorile”, a ținut să precizeze doamna Carmen, cu privire la acest tablou.

Nicolae GrigorescuTot la parter, în încăperea din partea dreaptă, cum intri, pe lângă soba, despre care v-am vorbit, un alt aspect care mi-a atras atenția a fost o poză în care apare pictorul, alături de I.L.Caragiale, dar și de B. Delavrancea.

Tot în această partea a casei am admirat un tablou cumpărat de pictor, singurul din această casă, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, dar și schițele unor bancnote create de Grigorescu.

Nicolae GrigorescuÎn încăperea mare de la parter, fosta sufragerie, sunt expuse mai multe tablouri ale lui Grigorescu, printre care: „Autoportret”, „Apus de soare la Barbizon”, „Păstorița stând”, „Ciobănaș cu turma” sau „Care cu boi trecând un vad”.

Aici mai puteți vedea șevaletul artistului, pe care stă una dintre ultimele sale lucrări, și tot aici se pot admira obiectele folosite de Grigorescu când picta.

La etaj, pe lângă costmul popular purat de soție, se mai pot remarca cele două vaze create de către fiul său. Tot la etaj, muzeul organizează diferite expoziții temporare de pictură.

Muzeul poate să fie vizitat de Marți până Duminică, între orele 9:00 – 17:00, Luni fiind închis. Biletul costă 10 lei de persoană, iar pentru fotografii se percepe o taxă de 50 de lei.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.