Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

muzeuMuzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra”, de la Sibiu, este una dintre destinațiile preferate atât de români, cât și de străini. În acest muzeu tradițional românesc puteți vedea case țărănești din toate zonele țării: de la gospodăriile de pescari de la Dunăre la colibele pastorale din centrul țării și până la case de pomicultori din diverse județe, la troițe și mori de vânt cu pânze sau cu ciuturi și până la porți monumentale. Fiecare exponat are povestea sa, cele mai multe dintre ele fiind donate de foștii proprietari, care au înțeles cu desăvârșire importanța gestului. În Muzeul Astra există zeci de case, mori, chiar și o biserică, crame din Gorj, printre ele putând fi vizitată casa bunicului artistului Teodor Dădălău, unul dintre cei mai importanți fotografi pe care i-a dat județul nostru.

muzeu 5Razele soarelui se oglindesc pe luciul lacului din Muzeul Astra, urându-le „bun venit” turiștilor dornici să parcurgă, la pas, aleile acestui sat uriaș. Sufletul se bucură de ceea ce văd ochii, iar mintea încearcă să suprindă atâta bucurie! Liniștea din muzeu este disturbată doar de cântecul păsărilor și de râsetele micilor vizitatori, care privesc extaziați morile de vânt sau casele tradiționale. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” Sibiu este cel mai mare muzeu în aer liber din România și al doilea din Europa, având o suprafață de aproximativ 100 de hectare. Aproape patru sute de monumente au fost reconstruite în muzeul în aer liber din Sibiu, sute de mii de vizitatori trecându-i pragul anual. De exemplu, pe parcursul anului trecut 450.000 de turiști au vizitat Muzeul „Astra”, 15% dintre ei fiind străini din țări precum Italia, Germania, Olanda, Japonia, Suedia, Franța. Fiecare turist pleacă de aici cu amintirea unor clipe de liniște, armonie, simplitate și frumusețe. După o vizită la Muzeul Civilizației Populare, reușești să îți pui ordine în gânduri și realizezi că viața este frumoasă și că cele mai minunate bucurii vin din lucrurile simple, la fel ca acum sute și sute de ani în urmă.

Gorjul, bine reprezentat în „Astra”

muzeu 6În paradisul tradițional de la Sibiu se regăsesc aproximativ 20 de case, mori, crame, diverse ansambluri din județul Gorj. Aici a fost „reînviat” chiar și satul olarilor de Gorj-Găleșoaia, pentru că la „Astra” poate fi vizitat un duplex de gospodării de olar transferate la Sibiu în 2002. Satul Găleșoaia a dispărut cu zeci de ani în urmă din cauza exploatațiilor carbonifere ale Complexului Energetic Oltenia (fost SNLO, la vremea respectivă n.red.). în mai 2008, meșterul olar Dumitru Coneru era invitat de conducerea Muzeului „Astra” la Sibiu pentru a reface două cuptoare de olar, așa cum avea acasă, la Găleșoaia, înainte ca halda de steril să înghită tot. „Prin arta sa, meşterul reînvie spiritul unui sat, acum dispărut. Meşterul şi-a început activitatea de olar încă de la vârsta de 11 ani, descifrând alături de tatăl său tainele modelării lutului. Dumitru Coneru este continuatorul unei vechi tradiţii, străbunicul şi bunicul său fiind şi ei tot olari. La vârsta de 24 de ani a fost iniţiat de tatăl său în tehnica de construcţie a cuptoarelor, meşteşug ancestral pe care el continuă să-l practice cu dragoste şi dedicare. Complexul arhitectural de olărit din Găleşoaia completează „Satul olarilor” din Muzeul în Aer Liber. Împreună cu moara cu şase ciuturi, transferată în muzeu în anul 1972, constituie mărturia existenţei seculare a puternicului centru de olărit, în condiţiile în care satul nu mai există azi”, scris, pe site-ul Muzeului Astra, Marius Gherghel, muzeograf, coordonator de şantier.

Atelierul de prelucrare a borangicului de la Croici

muzeu 3Urmând calea aleilor muzeului, la umbra unei pădurici, dai bucuros peste gospodăria-atelier pentru prelucrarea borangicului din satul Croici al comunei Mătăsari, transferată în Sibiu în 1978. Este construită în 1888 și este un valoros monument de arhitectură populară gorjeană. „Casa Vasile Dădălău, casa bunicului meu, din satul Croici – comuna Mătăsari, Gorj; azi, muzeu de prelucrare a borangicului din Oltenia – Muzeul Astra, Sibiu. Casa a fost donată de tatăl meu, dascălul Nicolae Dădălau muzeului sibian!”, a spus artistul Teodor Dădălău, urmașul lui Vasile Dădălău, prelucrător de borangic sau mătase naturală. La Croici a fost pe vremuri un centru rural specializat în cultura viermilor de mătase și prelucrarea firului de mătase naturală-borangic. Casa, pe două nivele, este din lemn de stejar pe temelie din piatră, iar acoperișul este în patru ape și acoperit cu șiță de stejar. „O prispă cu stâlpi sculptați decorează fațada principală a casei, fiind întreruptă la mijloc de un foișor care depășește linia prispei, având alt acoperiș. (…) Pe prispă era și un pat, care era folosit vara, căci atunci în odăi erau viermii de mătase. Ocupația creșterii viermilor de mătase are un caracter sezonier, fiind completată de industria casnică textilă a prelucrării firului de borangic”, scrie profesorul dr. Corneliu Bucur în cartea „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra”.

Amintiri din Gorjul de altădată

muzeu 4În Muzeul „Astra” Sibiu mai puteți vizita și „Casa de viticultor” din localitatea Bălăneşti, Biserica din lemn-monument istoric datând din secolul al XVIII-lea, din localitatea Comăneşti-Târgu-Cărbunești, o cramă cu pivniţă din satul Pișteştii din Deal, un conac de viticultor din aceeaşi localitate şi o casă de viticultor din localitatea Bălăneşti, dar și o cramă pomicolă cu etaj din Polovragi, o moară cu trei ciuturi din Arcani, o moară cu șase ciuturi din Găleșoaia. Aceasta este o construcție unică datorită numărului mare de ciuturi (ciutură = roată hidraulică orizontală cu palete numite căuce n.red.). Reprezentanții muzeului au salvat de la pieire o minunată biserică din lemn-Biserica din lemn-monument istoric datând din secolul al XVIII-lea, din localitatea Comăneşti – Târgu-Cărbunești, a fost strămutată și restaurată de sibieni. Biserica a fost afectată de un incendiu în 2006, fiind aproape distrusă. Construcția datează din secolul al XVIII-lea și a fost salvată în decembrie 2008, când a ajuns la Sibiu. Lângă ea, pe trunchiul unui copac, muzeografii sibieni au exemplificat și obiceiul unic al crucilor de jurământ din copaci, specific Gorjului.

Frumusețe care năzuiește spre sublim

muzeu 1Multitudinea monumentelor tradiționale populare românești care se regăsesc la Muzeul Astra din Sibiu constituie un adevărat tezaur ce merită vizitat. Este o realizare de excepție, sunt de părere mai toți cei care îl vizitează. Ne bucură prezența atâtor monumente din Gorj în acest minunat muzeu în aer liber. „Ce simți când pășești într-o împrejmuire unde sunt cuprinse, deopotrivă, biserici și arbori, pridvoare și porți, civilizația unui popor concentrată într-un petec de frumusețe năzuind spre sublim”, se întreba Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, într-o notă din Cartea de Aur a Muzeului. Dacă vreți să aflați răspunsul, programați-vă o călătorie la Sibiu. Muzeul „Astra” vă așteaptă cu minunățiile sale, astfel veți avea ocazia să vă cunoașteți un pic mai bine trecutul, pentru că sunt multe de aflat la Sibiu, la acest complex muzeal extraordinar.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.