Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

15235597_10211166227889800_9155485487758913873_oConsiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a organizat, În București, cea de-a patra ediție a Festivalului Național al Artei și Creației Persoanelor cu Dizabilități, intitulat „Oameni aproape Invizibili“. Evenimentul s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute la Teatrul „Excelsior“. Cântărețul Neluțu Trandafir a primit, în cadrul festivalului, Trofeul „Radu Ghizășan“.

Neluțu Trandafir a urcat pe scena Festivalului Național al Artei și Creației Persoanelor cu Dizabilități fiind premiat pentru modul în care s-a implicat în muzica populară, în ciuda dizabilității pe care o are. Cântărețul din Baia de Aramă, care trăiește în municipiul Târgu Jiu, a susținut și un recital.

A cântat ultimele sale creații, înregistrate cu membrii din Ansamblul „Maria Tănase“ din Craiova. „Este vorba de trei melodii care vor face parte din primul meu album, care va fi lansat în prima parte a anului viitor“, a precizat Neluțu Trandafir.

În cadrul evenimentului a mai fost premiată și târgujianca Nicoleta Stoica, angajat al CNDR, care a primit Diploma de excelență – Angajatul anului.

Anca Boagiu și Vasile Dâncu, premiați

La festivalul organizat de CNDR au fost prezente o seamă de personalități din diferite domenii, cum ar fi judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care a primit Trofeul „Monica Antoci“, de la Secțiunea LEX MAGISTER, sau Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, care a primit Trofeul „Respect pentru Demnitatea Umană”.

De asemenea, Vasile Dâncu, viceprim-ministru în Guvernul României, a primit Premiul pentru „Implicare la nivel inalt”.

15235660_10211166210809373_8375157673112761378_o„În cadrul galei, persoanele cu dizabilități au făcut cunoscută demonstrația de voință permanentă, s-au premiat, atât persoane cu dizabilități, cât și persoane care, in decursul acestui an, au desfășurat activități menite să reducă din vulnerabilitățile noastre.

Fiecare am depus eforturi imense pentru deschiderea unor căi potrivite către accesul la mediul fizic, la mediu informal, accesul la sănătate, la educație, la muncă, dar, din păcate, încă suntem «Oameni aproape Invizibili».

Pentru că acest festival a fost un eveniment al bucuriei, linia de abordare a fost aceeași”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

A rămas paralizat de la vârsta de 24 de ani

La vârsta de 24 ani, pe când lucra ca şofer profesionist, efectua curse, la volanul unui autocamion, pe ruta Motru – Târgu Jiu. Era iarnă și trei copii i-au ieșit în față.

Ca să evite impactul, Neluțu Trandafir a intrat cu maşina într-un stâlp electric de înaltă tensiune. Stâlpul i-a fracturat coloana vertebrală. A urmat aproape un an de tratamente şi şedinţe de recuperare prin spitalele din Craiova, Bucureşti, Târgu Jiu şi Arad, dar verdictul medicilor a fost crunt: îşi va petrece restul vieţii în scaunul cu rotile. După accident, acesta nu a renunţat la cântat.

Chiar dacă s-a văzut în scaunul cu rotile a încercat să apară din nou pe scenă, însă nu a avut sorţi de izbândă din cauza mentalităților învechite a celor din jurul său.

„La Festivalul «Munte, munte, o brad frumos» din anul 1991, din Baia de Aramă, directorul de la Cultură, de atunci, Mite Măneanu, mi-a dat de înţeles că este o ruşine să apar în cărucior pe scenă. M-a deprimat şi de atunci mi-am găsit o orchestră cu care am început să cânt pe la nunţi şi botezuri”, a relatat Neluţu Trandafir. Cântărețul aflat în scaunul cu rotile a colaborat cu ansambluri cunoscute din țară, printre ele aflându-se şi Ansamblul „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.