Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” Motru vor realiza un spectacol inedit vineri, 9 iunie. Prin intermediul Teatrului senzorial „Labirint”, coordonat de profesoara Rodica Păună, adolescenții vor avea prima piesă de teatru cu public. Evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură din municipiul Motru.

După ce au realizat mai multe reprezentații de teatru senzorial, elevii care fac parte din trupă au decis, alături de profesoara lor, să ofere și un altfel de spectacol pentru iubitorii de teatru și lectură. „Pregătim o reprezentație cu public de această dată, nu un labirint. Este vorba de «Cabaretul cuvintelor», după Matei Vișniec, un colaj de texte din care noi am realizat o piesă de teatru care va avea loc vineri, 9 iunie, în spațiul Casei de Cultură din Motru, nu în sala de spectacole, ci într-un mod mai neconvențional. Sperăm ca și în acest mod să atragem lumea, mai ales elevii, spre artă. Ideea  noastră a pornit și de la faptul că există o criză a lecturii, se vorbește foarte mult despre asta în prezent, mai puțină înclinație, mai puțin apetit, mai puțină răbdare pentru lectură. În plus, în Motru, manifestările artistice nu sunt foarte variate, nu avem teatru și încercăm să le oferim elevilor și asa ceva. Legătura  noastră cu teatrul este mai veche, din 2007. Printr-un proiect inclus într-un program de granturi am avut un parteneriat de câțiva ani  cu Teatrul «Elvira Godeanu» din Târgu Jiu. Prin efortul și bunăvoința domnului Ion Alexandrescu, în școala noastră, s-a format o trupă de teatru și  a avut mai multe spectacole, elevii au participat la Festivalul «Stanciovici Brănișteanu», au obținut premii. A fost o perioadă efervescentă din acest punct de vedere”, a precizat Rodica Păună, cadru didactic în cadrul Colegiului Național „George Coșbuc” Motru.

Teatrul senzorial „Labirint” a luat ființă în urmă cu un an, ideea aparținând coordonatoarei Rodica Păună. „Am participat la o reprezentație teatrală de tip labirint la Sibiu și acolo era o noutate. Formula aceasta a fost concretizată de  un student de la Actorie, care a participat la niște workshop-uri ținute de un galez, cel care a introdus teatrul labirint în teatrul artistic (…) Sunt puține manifestări de acest tip în țară, iar o parte dintre ele sunt realizate chiar de liceeni. Mie mi-a plăcut foarte mult ce am văzut acolo și mi-am dat seama  că se poate face cu mijloace puține, nu este nevoie de multe decoruri, recuzită ca în cazul  teatrului clasic și este de mare impact, dar și cu efecte educative multiple. Diferența dintre teatrul clasic și cel senzorial este, în primul rând, rolul spectatorului. Acesta este actant, actor într-o piesă care se concepe pentru el. Concret, lucrurile stau în felul următor: se realizează un spațiu labirintic, tocmai de aceea se și numește labirint, care poate fi un spațiu cunoscut. Noi l-am făcut în școală. Spectatorul intră legat la ochi, este condus prin labirint de călăuze, de actori, care realizează momente teatrale, momente, experiențe senzoriale. Contactul cu o realitate care nu mai corespunde spațiului cunoscut. Spre exemplu, nimeni nu se așteaptă ca în școală să atingă pietre, iarbă, apă și alte lucruri. În felul acesta sunt trezite senzații, emoții, gânduri intense. Acest teatru este o formă de manifestare  a Clubului de Lectură «Labirint», noi avem activități variate. Pe lângă ședințele de lectură ne exprimăm și prin intermediul acestui teatru”, a precizat Rodica Păună, cadru didactic în cadrul Colegiului Național „George Coșbuc” Motru.

În momentul de față, un număr de 20 de elevi motreni fac parte din trupa de teatru senzorial „Labirint”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.