Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Salutare prieteni! În editorialul de astăzi aş vrea să vorbim de două mari personalităţi ale Gorjului, doi oameni care au reuşit să schimbe istoria cetăţii în care trăim şi care merită mai multă recunoştiinţă din partea comunităţii locale!

Realizarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ este meritul, fără doar şi poate, a unei doamne de excepţie şi aici ma refer la  Arethia Tătărescu, soţia fostului  prim-ministru al României, Gheorghe Tătărescu, care în 1921 a înfiinţat Liga Femeilor  din Gorj.

În anul 1935, Arethia Tătărescu, care era şi preşedinte al Ligii Femeilor Gorjene, i-a solicitat lui Constantin  Brâncuşi să realizeze la Târgu Jiu un monument dedicat eroilor neamului din Primul Război Mondial.  Iniţial,  Arethia Tătărescu i-a  propus Miliţei Pătraşcu să se ocupe de acest proiect, dar aceasta din urmă l-a  recomandat  pe  Constantin Brâncuşi, care s-a arătat foate încântat să realizeze o lucrare monumentală chiar la el acasă.

Liga Femeilor Gorjene a susţinut financiar realizarea ansamblului, care a fost inaugurat la 27 octombrie 1938.

Iată ce spunea Brâncuşi despre acest proiect: „Nu-ţi pot spune cât de fericit voi fi să realizez ceva acasă“, se destăinuia artistul într-o scrisoare trimisă Miliţei Pătraşcu.
Arethia şi Gheorghe Tătărăscu au avut un rol esenţial în privinţa realizării Ansamblului Monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu, iar un monument închinat în memoria lor vine ca un omagiu peste veacuri, având în vedere impactul pe care l-au avut asupra vieţii şi comunităţii locale.

În urmă cu aproape un deceniu, vechile busturi dedicate familiei Tătărescu au fost declarate neconforme de către Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Monumente de For Public și ulterior fiind relocate în comuna Vladimir din judeţul Gorj.

Pentru a onora și a păstra vie amintirea familiei Gheorghe și Arethia Tătărescu, două personalităţi  care au contribuit decisiv la amplasarea pe harta lumii a municipiului Târgu Jiu, prin valorificarea operelor de geniu ale lui Constantin Brâncuși , în cursul anului 2022 în calitate de consilier local am iniţiat împreună cu colegii mei  un proiect de hotărâre privind demararea procedurilor de către Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Ministerul  Culturii, respectând legislația în domeniu, a unui concurs de proiecte la nivel național,  menit să ducă la realizarea unor noi busturi închinate celor doi soţi, la Târgu Jiu.

Având în vedere acest aspect, personal, consider că realizarea unor noi busturi ar trebui să devină un deziderat pentru toţi factorii locali de decizie şi pentru comunitate.

În cazul celor două busturi, toţi consilierii locali, indiferent de culoarea politică, ar trebui să facă front comun şi să voteze acest proiect care este despre  noi toţi, despre istoria noastră şi despre Târgu Jiu!

Brancusi afirma un lucru extrem de înțelept: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.”

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.