Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13588986_10206693318480235_735374262_oEchipa „Monumente Oltenia” sprijină eforturile Ministerului Culturii de a achiziționa opera „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși, piesă de tezaur național. Anul trecut s-a lansat site-ul www.monumenteoltenia.ro , o colecție de imagini și informații despre monumentele istorice ale Olteniei. Site-ul pune la dispoziția vizitatorilor articole, știri, imagini și materiale video despre monumentele istorice ale Olteniei, fiind o punte de legătură între persoanele interesate de istoria și cultura regiunii.

Guvernul României a înaintat actualilor proprietari ai sculpturii o ofertă de achiziție de 11 milioane de euro, din care 6 milioane de euro se vor strânge prin intermediul unei subscripții publice naționale. „Vă îndemnăm să donați și dumneavoastră, astfel încât «Cumințenia Pământului»  să se întoarcă în patrimoniul cultural național”, au scris cei care au înființat site-ul www.monumenteoltenia.ro

Sculptura, realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, aparține patrimoniului cultural național, în categoria Tezaur. Alături de „Sărutul” și „Rugăciunea”, „Cumințenia Pământului” marchează cea mai apreciată perioadă de creație a artistului, fiind emblema „primelor sculpturi moderne din lume”.

Opera de artă este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii. Se crede că pentru corpul statuetei ar fi fost folosit un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnieres.

Însuși Constantin Brâncuși spunea despre operă: „«Cumințenia pământului»  … A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puțin unul din cele șapte văluri ale frumuseții sale, cel al misterului – care îi oferă și prețuirea și nemurirea. «Cumințenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”

Despre site

Site-ul s-a născut din dorința de a aduce la lumină informații, povești și legende despre fiecare din cele 3.317 monumente, ansambluri și situri arheologice de interes național și local din cele cinci județe ale Olteniei.

„Principalele obiective al site-ului MonumenteOltenia.ro sunt facilitarea accesului publicului larg la informații relevante despre patrimoniul istoric, cultural și turistic al regiunii Oltenia și conștientizarea publicului larg cu privire la potențialul istoric, cultural și turistic al zonei.

Echipa MonumenteOltenia.ro este mereu în strânsă legătură cu cititorii și utilizatorii website-ului și așteaptă reacțiile, comentariile și părerile acestora și pe rețelele sociale”, declara anterior Alexandra Daniela Ilie, managerul proiectului.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.