Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Fost ministru al Culturii, actorul Mircea Diaconu a readus în atenția publicului spectator (aflat la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” cu ocazia celebrării a 141 de ani de la nașterea Titanului de la Hobița n.red.) o poveste veche. În perioada în care Constantin Brâncuși se afla la Târgu-Jiu se pare că s-ar fi îndrăgostit de o rudă a Dianei Lupescu Diaconu, soția lui Mircea Diaconu.

brancusi-1024x683 brancusi-in-atelier

Mircea Diaconu a spus că o rudă a soţiei sale i-a povestit că, pe vremuri, când familia Lupescu avea în centrul oraşului Târgu-Jiu o prăvălie, venea un client care în acele momente nu părea deosebit de restul consumatorilor. Îi spuneau „Zugravul” și, mai târziu, au aflat că era însuși Brâncuși! Ruda soției lui Mircea Diaconu susținea că se părea că sculptorul o îndrăgea și căuta pretexte ca să revină la prăvălie. Magazinul era situat pe centrul orașului, dar pe vremea comuniștilor clădirea în care a funcționat a fost demolată.

diac

„Soția mea Diana Lupescu provine dintr-o familie veche din Târgu-Jiu, familie de medici pricepuți, cunoscuți în istoria județului. Când m-am căsătorit, Diana m-a adus aici, la Târgu-Jiu. Era 1980 și printre rudele ei era o mătușă foarte bătrână, tanti Nela, cu care Diana avea o relație specială.

Trebuie să vă spun că la București, în casa noastră, aveam o cameră pregătită mereu pentru tanti Nela. Lucruri de ale dânsei sunt acolo. (…) Să revin. Tanti Nela ne-a povestit că familia ei avea o prăvălie aici, pe centrul orașului Târgu-Jiu, a fost demolată clădirea (…) venea să cumpere diverse lucruri cineva, căruia îi ziceau Zugravul. Venea des, căci, spunea tanti Nela, venea să o vadă pe ea.

Apoi am aflat tot de la dânsa că era Brâncuși. Lui i se spunea Zugravul. Era Brâncuși, care a fost îndrăgostit de tanti Nela! (…) A fost om Brâncuși, cu tot ce înseamnă asta. Opera lui Brâncuși este perfectă, trezește emoție în toți, cum am mai spus, și cel cu carte și în cel fără”, a spus Mircea Diaconu pe scena teatrului din orașul lui Brâncuși.

montaj-coloana-infinitului  hobita ggâ 16763471_10208448117989126_560202488_o

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.