Băile Neptun, din stațiunea Băile Herculane, din județul Caraș-Severin, au fost introdusă, de către un comitet consultativ internațional, pe lista scurtă a celor mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa. Din cele 12 situri, în 2022 urmează să fie selectate 7, care vor beneficia de suportul financiar al „Programului 7 cele mai periclitate 2022”.
Acest program, care face parte dintr-o campanie a societății civile pentru a salva patrimoniul cultural al Europei aflat în pericol, a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Noastră și de Institutul Băncii Europene de Investiții, respectiv de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De asemenea, programul este susținut și de Programul Europa Creativă a Uniunii Europene, ca parte a proiectului de dezvoltare a unei rețele specifice a Europa Noastră, respectiv Patrimoniul nostru.
Totodată, prin intermediul acestui program se urmărește creșterea gradului de conștientizare în comunități și se oferă un grant în valoare de 10.000 de euro per sit listat, pentru a ajuta la implementarea unei activități care va contribui la salvarea sitului.
Lista finală a celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa va fi dezvăluită în primăvara anului 2022.
Băile Neptun, din Băile Herculane
Clădirea care adăpostește Băile Neptun este construită într-un stil eclectic, între anii 1883 și 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino, care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer. Atunci când a fost construită avea cel mai modern spa din Europa, iar centrul său medical era cunoscut datorită medicilor renumiți, dar și pentru vizitele efectuate aici de personalitățile din vremea respectivă, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei – cunoscută sub numele de Sissi – și împăratul Franz Josef.
Băile Neptun au o suprafață totală de aproximativ 4.000 mp, adăpostind 63 de săli individuale de baie, pentru tratament sau masaj, și patru piscine comune de dimensiuni mai mari.
Din păcate, de peste 30 de ani stațiunea Băile Herculane se degradează în fiecare zi, iar de acest lucru au fost afectate și Băile Neptun, care au fost abandonate din 2004 încoace. Chiar dacă aceste băi au fost declarate monument de clasa A, în anul 1980, acestea au suferit o degradare continuă, din cauza infiltrațiilor de apă și a intervențiilor neconforme executate după privatizare. Din păcate, în anul 2019 doi pereți structurali și un acoperiș s-au prăbușit.
Asociația Locus, înființată în anul 2017, de câțiva studenți, dar și absolvenți de arhitectură, este cea care a făcut propunerea ca Băile Neptun să intre în „Programul 7 Cele mai Periclitate 2022”.