Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

12834525_10205914986182414_442927506_nAnca Bolborea va împlini anul acesta 17 ani și este un elev model, mai ales prin prisma faptului că se implică în foarte multe activități extracurriculare, dar reușește să aibă rezultate foarte bune și la școală. Fata este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” și ocupă funcția de „avocat al elevului” în cadrul Consiliului Județean al Elevilor Gorj. Iubește poezia, dansul, muzica, aceasta cântând la chitară și este șefa clasei, șefa căminului de elevi al CNET, precum și Directorul Comisiei „Avocatul Elevului”. A crescut la Rovinari, iar copilăria și-a petrecut-o și la Negomir. Mai are o soră mai mică, mama fetelor fiind învățătoare la Școala Gimnazială Nr. 3 din Rovinari, iar tatăl celor două fete este plecat la muncă în străinătate. Anca Bolborea își dorește să ajungă medic.

Reporter: Ce înseamnă să fii avocatul elevului în Consiliul Județean al Elevilor?

Anca Bolborea: Sunt elevă a Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” în clasa a X-a F, profilul real, Științe ale Naturii. Să fii Avocatul Elevului în Consiliul Județean al Elevilor Gorj, nu este doar o funcție, ci o adevărată responsabilitate. Trebuie să cunoști regulamentul școlar pentru a înștiința elevii, atât despre drepturile lor, cât și despre îndatoriri. De asemenea, trebuie să păstrezi o strânsă legătură cu întregul Consiliu al Elevilor pentru a putea realiza diferite proiecte pe aceste teme. Chiar anul trecut am înființat proiectul „Învăț drept într-o școală corectă”, care a avut ca scop întâlnirea cu toți reprezentanții „Avocatul Elevului” din Gorj și informarea acestora despre drepturile și obligațiile pe care aceștia le au. Am ales aceasta funcție deoarece sunt o persoană care își dorește să conviețuiască într-o lume corectă, unde se ține cont atât de drepturile, cât și de obligațiile pe care le avem.

Rep.: De când faci parte din CE?

Anca Bolborea: Am intrat în această frumoasă echipă la începutul clasei a IX-a, prezentând un portofoliu și motivația candidaturii în fața Adunării Generale (constituită din președinții liceelor din Gorj). În urma votului acestora, am fost aleasă. Anul acesta, alături de colegii din CJE Gorj, cu ocazia zilei de 24 februarie, de Dragobete, am desfășurat activitatea „Îndrăgostește-te românește!”.

12884621_10205914986142413_1162626527_nRep.: Ce întrebări au colegii tăi pentru tine, ca și AVOCAT?

Anca Bolborea: Situații deosebite nu am întâlnit până acum, iar întrebările colegilor au venit din sfera regulamentelor școlare și am pus accent pe îmbunătățirea relației profesor-elev: o bună comunicare are întotdeauna rezultatele scontate.

Rep.: Care este rolul CE? Care sunt nemulțumirile elevilor vis-a-vis de relația profesor- elev?

Anca Bolborea: Rolul Consiliului Elevilor este reprezentarea la nivel școlar, județean, regional și, mai apoi, național a elevilor, fiind un promotor al proiectelor și programelor care încurajează dezvoltarea personală a acestora. Ținând cont că suntem la jumătatea anului școlar, încă mai avem obiective de atins, însă sperăm să le ducem la bun sfârșit, într-un mod onorabil. Nemulțumiri majore față de profesori, în mod direct, nu sunt. Acestea vin din cauza programei școlare supraîncărcate, precum și din dorința de a se dezvolta pe un singur culoar, cel pe care îl vor alege în viață.

Rep.: De când ești în CE care au fost cele mai importante acțiuni, respectiv momente?

Anca Bolborea: Importante au fost toate, însă cel mai de suflet proiect pe care CE l-a organizat a fost „Dragodance”. Aici am îmbinat pasiunea pentru dans cu dorința de a ajuta un semen aflat în dificultate. Banii strânși au fost donați. În primul rând, activitatea la CE mă dezvoltă personal! Mai apoi, lucrul cu oamenii îmi va fi de folos în profesia pe care doresc să o urmez. Sunt decisă să dau admiterea la Facultatea de Medicină în București.

Rep.: Ai participat la olimpiade, concursuri școlare de-a lungul anilor?

Anca Bolborea: Până în clasa a VIII- a am fost pasionată de Limba și literatura română, ceea ce m-a determinat să particip la olimpiadele școlare. Cele mai frumoase rezultate le-am avut la olimpiadele de creație: locul I la concursul „Miresme de Primăvară”, locul I „Literatură, Artă, Creație, Fantezie”, locul I – „Gând pentru Eminescu”, dar pasiunii pentru Română i-a luat locul Chimia. După ce am descoperit Chimia, am participat la alte concursuri: am luat mențiune la etapa județeană a concursului „Noi și chimia”. Am participat și la două proiecte, în colaborare cu Programul Tineret în Acțiune, numite „Tineri pentru viitor” și „Azi, copii, mâine, cetățeni”. Am îmbinat, de asemenea, pasiunea pentru poezie (poezii publicate în ziarul „Atitudinea din Gorj”) cu pasiunea pentru dans (multiple diplome și medalii obținute până la nivel național cu Clubul Elevilor Rovinari) și chitară! Toate acestea au căzut în favoarea dorinței mele de a lucra la clădirea viitorului meu și anume meseria de medic și, prin urmare, mă pregătesc pentru admitere, însă, fiind șefa clasei, șefa căminului de elevi al CNET (eu locuiesc la cămin), precum și Directorul Comisiei „Avocatul Elevului”, sunt implicată în activități extracurriculare care îmi dau o deosebită satisfacție.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.