Ioan Arion (n. 3 iunie 1894, Agriș, România – d. 30 noiembrie 1918, Gara Teiuș, România) a fost un stegar, veteran de război din Primul Război Mondial, singurul martir al Unirii de la 1918, împușcat în tren în timp ce flutura tricolorul.
În drum spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din data de 1 Decembrie 1918, este victima unui foc încrucișat, venit din partea germanilor și maghiarilor. Chiar de când a pornit trenul, gloanțele au străfulgerat văzduhul, până când câteva au ricoșat și l-au țintit. A curs sângele pe tricolorul pe care îl purta la el. Era stegar și ducea tricolorul la Marea Adunare Națională, dar nu a mai ajuns la Alba Iulia.
„Voi lăsa tricolorul jos doar cu prețul vieții…”
În călătoria de 55 de minute de la Teiuș la Alba Iulia, rănit din pricina gloanțelor, moare în data de 30 Noiembrie 1918. Cel care la plecare, declara că o să lase jos tricolorul doar cu prețul propriei sale vieți. Și se pare că nici atunci nu l-a lăsat. Cert este că e primul martir al Marii Uniri! La numai 24 de ani, Ioan Arion (3 Iunie 1894- 30 Noiembrie 1918) murea în trenul care trebuia să-l ducă la Alba Iulia. Vinovat s-a găsit că a fost un maghiar, dar cercetările nu au continuat. Dosarele s-au închis, s-au depozitat și cu siguranță, doar arahnide și praf s-au pus pe ele. Stegar, veteran în Primul Război Mondial, legenda spune că fusese decorat de însuși generalul Henri Mathias Berthelot.
Născut în satul Agriș din Cluj-Napoca, trupul lui Ioan Arion a fost depus pe catafalc la biserica din cartierul Maieri. A fost înmormântat pe 2 decembrie 1918, la o zi după Unire, în cadrul unui ceremonial special, la care au participat mari personalități. Florian Rusan, preotul paroh, cunoscut la acea vreme în urbe, s-a ocupat de toate, pentru ca Eroul Martir să odihnească în pace.
Samoilă Mârza, fotograful Unirii, trage o imagine cu sicriul deschis al viteazului…
La 100 de ani de atunci, nimeni nu mai știe nimic. Mormântul – pe care scrie: ”Ion Arion – din comuna Agriș-Iara, ucis mișelește de Garda Maghiară în Gara Teiuș în drum spre Marea Adunare ținută în Alba Iulia la 1 decembrie 1918. Națiunea recunoscătoare” – a fost îngrijit, la început, de preotul paroh. Apoi uitat, complet, de către autorități…
În memoria martirului Ioan Arion, în anul 1994, în Stația CFR Teiuș a fost amplasată o placă comemorativă. Nimic mai mult.
Când trâmbițăm un centenar, să nu uităm acest nume, Ioan Arion- martirul Marii Uniri!