Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzicieni, scriitori, importante personalități din Țara Galilor, Irlanda, Polonia, Franța și România sunt așteptați să participe la Festivalul Internațional „Zilele Arados“ ce se va desfășura în perioada 18-23 septembrie, în Târgu Jiu și Plopu, sat care face parte din comuna Hurezani. Arados organizeză pentru prima dată acest festival, iar din program fac parte ateliere de traducere, de meșteșuguri populare, cultură, seri de muzică și poezie, dar și două minunate spectacole de muzică celtică.

afis-w

Deschiderea Festivalului Internațional „Zilele Arados”, care se va desfășura în perioada 18-23 septembrie, va avea loc săptămâna viitoare, la Târgu-Jiu, prin lansarea unui concurs literar pentru tineri. Concursul, organizat în colaborare cu Editura Eikon din București se numește „Anotimpurile Arados”.

 

Manifestarea va continua cu ateliere de limbi și culturi celtice pentru elevii Colegiilor Naționale „Ecaterina Teodoroiu” și „Tudor Vladimirescu” susținute de Diarmuid Johnson.diarmuid

Diarmuid Johnson este o personalitate cunoscută în Țara Galilor și Irlanda, fiind scriitor, muzician, traducător.

Are un doctorat în studii celtice. A scris numeroase cărți de poezie publicate în Germania, Irlanda, Țara Galilor sau România, printre care The Birth of Trystan and Other Poems/Nașterea lui Tristan și alte poeme (Curach Bhán, Berlin, 2014). Din limba română, a tradus poeme de Lucian Blaga și Tudor Arghezi, precum și volumul Emiliei Ivancu, Washing my Hair with Nettles, (Parthian Books, 2015).

Printre publicații se mai află cartea Tro ar Fyd (Gomer, 2013), o carte de eseuri de călătorie și reportaj din Europa de est și nu numai. Volumul Pen and Plough (Peniță și plug) (Țara Galilor, 2016), aflat în curs de publicare, descrie schimbările culturale din zona rurală a Țării Galilor din secolul al XX-lea și include și spațiul românesc marcat de prezența lui Lucian Blaga. În anul 2016 a făcut un turneu de muzică și poezie în Statele Unite ale Americii, lansând volumul The Crooked Road (Cărarea șerpuită) – dedicat revoltei irlandezilor din aprilie 1916.  A fondat Academia Europeană de Celtologie.

Este Președinte al Asociației Cultural-Literare Arados, a spus Emilia Ivancu, vicepreșdeinte Arados și profesor universitar în Polonia, gojeanca căreia i se datorează aducerea tuturor acestor personalități implicate în festival, în Gorj. Vor mai avea loc ateliere de traduceri de poezie pentru elevii colegiilor mai sus amintite, o masă rotundă Arados la Biblioteca Județeană, dar și un frumos spectacol de muzică și poezie, care va avea loc pe 19 septembrie, seara, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.

Trei zile de Festival la Plopu din Hurezani
Festivalul Arados va avea loc și în satul unde Emilia Ivancu a crescut, mai exact la Plopu de Hurezani. Și aici vor avea loc, pe parcursul celor trei zile de festival, ateliere de limbă și cultură, la care vor participa elevii din Hurezani, dar și câteva ateliere de meșteșuguri populare.

Și la Plopu va fi organizat spectacolul de muzică celtică: „Vom organiza un spectacol  atât la Târgu-Jiu, cât și la Plopu, susținut de către un muzician extraordinar, o violonistă de muzică tradițională irlandeză, care alături de Diarmuid Johnson, va cânta la instrumente celtice, iar poeziile vor fi interpretate de mine și de Diarmuid în română, galeză și irlandeză. La Plopu o să organizăm, pentru elevii de la școala din Hurezani, ateliere de limbă și cultură, pentru ca aceștia să cunoască și alte spații culturale, dar cu vorbitori nativi din acele spații, dar și vorbitori de limba română“, a declarat Emilia Ivancu.

12108089_10206986231873432_207730938028516911_n

Proiectul „Zilele Arados” reprezintă o serie de ateliere de limbă și cultură, poezie, traducere de poezie, muzică, prin care membrii Arados vor aduce împreună cadre didactice, artiști, scriitori din diverse țări și spații culturale și de a crea o atmosferă de efervescență cultural-educațională și schimburi artistice, dar care să rezoneze profund cu oamenii și locurile Gorjului. În Gorj vin mari personalități ale Europei, printre care interpreta Brid Harper. „Bríd Harper a crescut la est de Donegal, în provincia Ulster din Republica Irlanda.

În timpul adolescenței a învățat să cânte la vioara tradițională irlandeză și a devenit campioană națională în 1988. Recent Brid Harper a înregistrat un album de muzică tradițională irlandeză pentru dans care a avut un mare succes. Anul acesta are foarte multe concerte atât în Irlanda, cât și în America, Canada, Franța și Austria.

Concertul din Târgu-Jiu, din cadrul Festivalului „Zilele Arados”, marchează un prim contact al ei cu spațiul românesc”, a spus Emilia Ivancu. Festivalul Internațional „Zilele Arados” are o dimensiune educativă mai ales prin atelierele de limbă, cultură (limbi și culturi celtice, polonă), traducere de poezie. Potrivit Emiliei Ivancu, acestea sunt organizate cu scopul de a oferi tinerilor din Târgu-Jiu, respectiv din Hurezani, ocazia de a participa activ la fenomene cultural-lingvistice, de a interacționa cu diverși artiști și muzicieni, de a cunoaște activ alte culturi și de a-și împărtăși experiența propriei culturi și limbi.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.