Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul de Artă Brașov organizează în perioada 3-28 iulie 2023 o serie de ateliere creative de educație pentru patrimoniu și educație muzeală la Școala de Vară. Copiii cu vârste cuprinse între 8-13 ani sunt invitați să exploreze colecția Muzeului de Artă Brașov și să își dezvolte creativitatea prin exerciții practice și jocuri.

Pe durata a 4 săptămâni vor fi prezentate 4 meserii esențiale din domeniul cultural care au în centru ocrotirea și valorificarea patrimoniului: istoric de artă, curator, restaurator și ghid. Copiii își vor îmbogăți cunoștințele despre patrimoniul cultural și vor descoperi colecția muzeului alături de muzeografii Andreea Pocol și Sînziana Dumitrescu, specialiști în educație muzeală. Activitățile vor avea loc de luni până vineri, între orele 10-12, la sediul Muzeului de Artă Brașov.

Atelierele din Școala de Vară sunt programate pe durata lunii iulie 2023 astfel:

Săptămâna 1 (3-7 iulie) – Atelier de istoric de artă: activitățile din cursul acestei săptămâni își propun să îi familiarizeze pe copii cu pașii pe care istoricul de artă îi urmărește în documentarea cercetării artiștilor și a operelor de artă. Pe parcursul a 5 zile, participanții vor explora conceptele relevante pentru această meserie și vor realiza propria documentare pornind de la artiști și opere din colecția Muzeului de Artă Brașov.

Săptămâna 2 (10-14 iulie) – Atelier de curator: copiii vor descoperi magia ordinii care stă la baza activității de curator, iar pe baza noilor cunoștințe acumulate vor crea propria expoziție. Participanții vor experimenta cum se realizează o expoziție, cum se organizează un vernisaj și își vor exersa abilitățile de comunicare în public.

Săptămâna 3 (17-21 iulie) – Atelier de restaurator: activitățile își propun să îi învețe pe cei mici tainele meseriei prin jocuri și activități practice. Copiii vor vedea care sunt etapele prin care trece o operă de artă pentru a fi restaurată. După o vizită în laborator, ei vor experimenta restaurarea unei imagini deteriorate.

Săptămâna 4 (24-28 iulie) – Atelier de ghid: Săptămâna are în centru activități de comunicare bazate pe exersarea abilităților de prezentare, povestire și adaptare a mesajului pentru diferite audiențe. Copiii se vor familiariza cu patrimoniul muzeului și îi vor afla secretele prin intermediul jocurilor, iar apoi vor învăța cum să împărtășească cu ceilalți povestea artei.
Atelierele se vor desfășura la sediul Muzeului de Artă Brașov din Bulevardul Eroilor nr. 21, de luni până vineri, între orele 10-12.
Taxa de participare este 10 lei / participant / atelier. Plata pentru participarea la activitățile desfășurate pe parcursul unei săptămâni este de 50 de lei și se va face în prima zi a săptămânii. Înscrierea la ateliere se face prin formular:
https://forms.gle/9QNrTTptkoNSLx6d7
Participanții în acest proiect vor descoperi obiectele din muzeu și importanța lor, îndrumați cu entuziasm de specialiștii care au grijă în prezent de patrimoniul cultural. Activitățile au fost concepute pentru a face cunoscute acele activități care stau la baza protejării patrimoniului și valorificării acestuia. Copiii familiarizați cu moșternirea culturală și valoarea obiectelor aflate în grija muzeelor vor deveni adulți cu capacitatea de a proteja în continuare patrimoniul și de a contribui la valorificarea acestuia în rândul generațiilor viitoare.

Activitățile au la bază metodologia dezvoltată de Muzeul Național Cotroceni în cadrul proiectului Cotroceni Summer School.

Link: https://www.facebook.com/events/266357845974375/266357852641041/

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.