Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Artistul popular Gheorghe Ciuncanu, de la Tismana, începe să fie tot mai cunoscut la nivel național, după ce mai mulți artiști de seamă îi poartă cu mândrie creațiile. Ultimul dintre aceștia este cantautorul Florin Chilian, care a descoperit bijuteriile vestimentare realizate de gorjeanul Gheorghe Ciuncanu.

IMG_6441

Atelierul meșterului Gheorghe Ciuncanu se află chiar în gospodăria sa. Broderiile în care se regăsește universul satului românesc sunt realizate cu o mașină de brodat din 1876, fabricată în Franța. Funcționează foarte bine și acum pentru că Gheorghe Ciuncanu are mare grijă de ea. Mai are de rezervă încă patru. „O am din anul 1972, odată cu băiatul meu cel mare. Datorită ei, am ajuns și eu aici. Merge fără nicio problemă. Nu prea se defectează, doar că se rup acele și nu se mai găsesc. Am luat-o de la cineva de la București. Diferă broderia făcută de această mașină. Eu lucrez într-un fir și ea scoate două. Am cinci mașini în total de acest fel. Am văzut un anunț în România Liberă și am fost în localitatea Puchenii Mari. Le vindea o femeie căreia îi murise soțul și lucra la ele. Le las copiilor. Nu le vând”, ne explică Gheorghe Ciuncanu.

„O repar și funcționează foarte bine“

IMG_6430

Toate modelele sunt realizate de Gheorghe Ciuncanu fără vreun desen anume, acestea fiind memorate în urma experienței căpătate. Mulți dintre cei care îi văd creațiile nu cred că broderiile sunt țesute, ci imprimate, pentru că sunt asemenea unui desen: „Cei care vin îmi spun să le arăt o mașină din 1876. Mă întreabă dacă mai merge rabla aia, dar eu am grijă de ea, o repar și funcționează foarte bine. Hainele care sunt piață sunt făcute de roboți, cu cartelă, dar diferă mult față de cele făcute manual. Oamenii care cunosc văd imediat că sunt făcute de mașinării”.

Modelele specifice Gorjului, pe placul meșterului

Meșterului îi place cel mai mult să realizeze haine populare specifice Gorjului: „Este greu să faci o astfel de haină, dar mie mi-a plăcut și îmi place. Cel mai greu de realizat este modelul schileresc. La o astfel de haină lucrez și câteva luni, pentru că necesită o concentrare deosebită, iar eu nu mai pot să lucrez mult timp. Cel mai mult îmi place să lucrez costumul specific județului Gorj, care mă autentifică și pe mine. Realizez și costume pentru păpuși. Sunt mai dificil de făcut. În general, aceste hăinuțe sunt oferite cadou fetițelor pentru a-și îmbrăca păpușile”, ne explică Gheorghe Ciuncanu.

Lucrează de peste 30 de ani pe cont propriu

Gheorghe Ciuncanu a învățat meserie de la tatăl său, un meșter foarte priceput, după care a lucrat la o unitate care a fost celebră cândva în țară, Arta Casnică Tismana.

IMG_6455

„Am crescut în casă cu acest meșteșug. De când am început să merg de-a bușilea, după care, atunci când am terminat șapte clase m-a luat tata la Arta Casnică și am făcut ucenicia. Mi-a plăcut această meserie și încă îmi mai place, că nu o duceam mai departe. Nu e nimic dificil, dar condiția este să-ți placă. Arta aceasta trebuie protejată de stat“, ne mărturisește meșterul. Acesta a plecat de la Arta Casnică din anul 1984 și a început să lucreze încă de atunci pe cont propriu, ca membru în cooperație. „Acum, dacă îți faci o firmă, ești văzut ca infractor. Cu ce să fac șmecherii? Cu acul și degetarul? Așa sunt legile la noi” , se plânge Gheorghe Ciuncanu.
Tinerii nu se mai îndreaptă către această meserie. „Am încercat și le-am spus să-i învăț o meserie, dar prima întrebare a fost cât îi dau. Eu am făcut trei ani de zile ucenicie și nu mi-a dat nimeni vreun leu. Tinerii vor să ia banii seara, când pleacă acasă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.