Pictorul Emil Ciocoiu, considerat unul dintre cei mai importanți artiști plastici români contemporani, este la origini gorjean. Acesta s-a născut în anul 1948 în localitatea Șasa, de lângă Târgu Jiu.
Emil Ciocoiu absolvit în anul 1974 Academia de Arte din București, iar după doi ani a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Români. În anul 1980 a părăsit România și s-a stabilit în orașul Aachen, Germania. După trei ani a devenit membru al Uniunii Artiștilor din Germania.
Lucrările sale au fost expuse în expoziții în lumea întreagă: Milano, Paris, Cannes, Stuttgart, Viena, Bruxelles, Monte Carlo, New York, Roma, Barcelona, Geneva. Picturile sale se regăsesc în Muzeul de Artă Internațională de la Beijing, în colecțiile Muzeului Național de Artă, Muzeul de Artă Modernă din Pescara etc. Printre cele mai importante premii obținute de Emil Ciocoiu se numără: Medalia de argint a orașului Metz (10988), Premiul „Ion Jianu“-Los Angeles (1995), Premiul de Artă Internațională Venturina (1997).
L-a înfățișat pe împăratul Carol cel Mare într-o lucrare de doi metri și jumătate
S-a întors în România în anul 1996 cu o expoziție la Muzeul Național de Artă, iar în anul 2008 a organizat un turneu expozițional în București, Cluj Napoca și Craiova. În anul 2002, pictorul gorjean a expus chiar la Cartierul General din Bruxelles al NATO.
În anul 2016, pictura lui Emil Ciocoiu a ajuns pe simezele Palatului Cotroceni. Pictorul a realizat, în anul 2014, o lucrare monumentală care îl înfățișează pe împăratul Carol cel Mare, la împlinirea a 12 secole de moartea acestuia. În timpul domniei lui Carol ce Mare, capitala se afla la Aachen, iar împăratul își doarme somnul de veci în acest oraș. Nu era prima lucrare de acest fel realizată de pictorul Emil Ciocoiu. „Când eram în liceu, în clasa a IX-a, am avut o lucrare mare de doi metri înălţime, în care l-am pictat pe Tudor Vladimirescu cu mustăţi, căciulă, în hainele de pandur. Am fost admirat de tot liceul şi mereu aveam cuceriri de genul acesta“, mărturisea Emil Ciocoiu, într-un interviu acordat în urmă cu doi ani.
„Proiectele sale sunt ample, de-a dreptul cosmice. A construit temeinic o viziune artistică plină de originalitate și sensibilitate, apreciată în întreaga lume. În opera sa regăsim infinitul cosmic redat în tușe simple de culoare curată, aflăm înaltul spiritualității și al umanității, dialogul religiilor“, arată criticul de artă Marius Tița, într-o lucrare apărută în „Lumea Gorjenească“.