Orice lucru bun are și un sfârșit. Este și cazul proiectului „Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, organizat de Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie, la Salonic și Atena, peste 500 de români, cu drag și dor de România, au petrecut împreună la marele eveniment „Artă si meșteșug de Ziua Națională a României”.
Muzica, jocul și voia bună, alături de meșteșugurile tradiționale, au reprezentat ingredientele acestor două întâlniri autentice românești, pe meleaguri elene, două spectacole de suflet, dedicate comunităților de români din Salonic și Atena.
Participanții și iubitorii muzicii populare românești au dovedit, încă o data, că obiceiurile, tradiția, limba și muzica populară sunt păstrate cu sfințenie, oriunde în lume.
Taraful din cadrul Orchestrei „Maria Lătărețu”, interpreții de muzică populară:Ion Drăgan, Elena Balan, Ștefan Popescu, Ciprian Tapotă Lătărețu, Alexandru Cioiu au încântat românii veniți la marea sărbătoare cu muzică populară românească, din toate zonele etnofolclorice ale României. Iubitorii acestui gen muzical și-au înnobilat sufletul cu frumusețea jocurilor, splendoarea costumelor și a cântecului românesc. Totodată, Ansamblul Folcloric ”Cheile Oltețului” al UAT Polovragi si al CJCPCT Gorj a prezentat suite de dansuri populare specifice tuturor regiunilor istorice românești.
Comunitățile de români din Salonic și Atena au avut ocazia, de asemenea, să participe la demonstrațiile meșterilor nostri populari și să cunoască tehnicile folosite de aceștia. Covoare țesute la război, straie populare, brăciri, obiecte din lemn și ceramică lucrate manual. Toate au fost realizate după practici învățate din străbuni de către meșterii populari:Daciana Ungureanu – artă decorativă , Liliana Arapu – cusături,Claudia Drăghescu – țesături, Gheorghe Cîrjă – împletituri nuiele, Nicolae Rotaru – arta lemnului și Ștefan Popescu – construcții instrumente populare.
„Alături de noi, au fost prezenți Consulul României la Salonic, Nicolae Dan Dima, și dna Elly Moga, Atașat pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Republica Elenă, cărora le mulțumim pentru susținere și aprecieri”, au precizat reprezentanții Școlii Populare de Artă.