Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Târgujianul Antonius Eftenoiu s-a născut pe 26 martie 1999 și este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, la profilul filologie (engleză intensiv). Talentat și dornic să își ocupe timpul învățând cât mai multe, Antonius sau Toni, cum îl strigă cunoscuții, studiază șahul la Palatul Copiilor Târgu Jiu și pianul la Școala Populară de Arte. A obținut peste 18 premii la concursuri naționale și internaționale de șah! De un an și jumătate, elevul ocupă funcția de primvicepreședinte al Consiliului Elevilor din unitatea școlară unde studiază, iar din noiembrie a fost ales primvicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Gorj. De mic, Antonius și-a dorit să se implice activ în viața comunității așa că atunci când a descoperit voluntariatul s-a simțit împlinit! „Pentru mine, voluntariatul reprezintă dorința de implicare în societate și în comunitatea din care fac parte. Încă de la o vârstă destul de fragedă mi-am dorit să mă implic activ în comunitate. Astfel, am început prin a fi șef de clasă. Crescând mi-am dorit să mă implic din ce în ce mai mult. În luna ianuarie a anului 2010 am început voluntariatul la cercetași. (…) Fac parte din asociația Scout Society. Pasiunea mea pentru a mă implica a început să se dezvolte încetul cu încetul, până când voluntariatul a devenit principala mea activitate, în anumite perioade alocându-i chiar și doisprezece ore/zi”, a spus voluntarul.

efetenoiu-vol

 

Rep.: Ce responsabilități ai?

A.E.: Principalele mele responsabilități, ca primvicepreședinte, sunt: coordonarea activităților departamentelor CJE, asigurarea transpunerii în fapt a hotărârilor CJE, oferirea consilierii şi suportului CLE şi CȘE-urilor din zonă, la solicitarea acestora, moderarea forumurilor pe probleme specifice elevilor.

efeten

Rep.: Ce probleme sunt în școlile din Gorj? Ce soluții ai propune pentru rezolvarea lor?

A.E.: Ca în orice alt județ, în școlile din Gorj mai apar și anumite probleme. Acestea ne sunt semnalate de către elevi și sunt rezolvate sau cel puțin ameliorate de către Consiliu. Soluțiile pe care le-am propus la începutul mandatului au vizat îmbunătățirea relațiilor dintre școlile și liceele din județ prin realizarea la comun a activităților pentru zilele cu însemnătate, precum: 1 Decembrie, 9 mai ( Ziua Europei), 1 iunie ( Ziua Copilului), 5 iunie ( Ziua Mondială a Mediului).

Rep.: Ești pasionat de șah. Ce premii ai la activ?

A.E.: Până în prezent, am urcat pe podium de 18 ori la concursuri regionale, naționale și internaționale de șah, dintre care de șapte ori pe primul loc, printre acestea se numără „Cupa Regelui”, categoria U16, „Open Petroșani” U16, „Cupa Palatului” U16 și „Trofeul Callatis”, categoria Juniori.

În prezent am un r-ting internațional de 1350 ELO. De asemenea, am fost premiat la mai multe concursuri montane, sporturile montane fiind una dintre pasiunile.

Printre premiile luate se numără: Trofeul RANDOCARPAȚI, categoria Open, câștigându-l atât în 2015 cât și în 2016 ; locul II la proba de orientare sportivă a aceleiași competiții, locul I la proba de orientare sportivă a Trofeului Jnepenii, locul I la proba de orientare a campului cercetășesc „Cupa Izvoarelor” 2014. Anul trecut am câștigat, împreună cu echipa de dezbateri a CNSH, locul II la etapa regională a concursului cu regim de olimpiadă școlara „Tinerii Dezbat”.

Am mai fost premiat și la concursuri de poezie, pictură, grafică, matematică, limba română, T.I.C, educație civică, limba franceză și la un concurs-festival internațional de film.

efenete

Rep.: Ce înseamnă voluntariatul pentru tine? Când ai început și când ți-ai dat seama că asta te reprezintă?

A.E.:   Pentru mine, voluntariatul reprezintă dorința de implicare în societate și în comunitatea din care fac parte. Încă de la o vârstă destul de fragedă mi-am dorit să mă implic activ în comunitate. Astfel, am început prin a fi șef de clasă. Crescând, mi-am dorit să mă implic din ce în ce mai mult.

În luna ianuarie a anului 2010 am început voluntariatul la cercetași. Am început să mă implic în proiecte și activități din ce în ce mai diverse, precum voluntariatul la asociația „Vasiliada”, într-un proiect ce viza seniorii dintr-un centru de zi.

În anul 2012 am participat la primul proiect de schimb de tineri, în Croația, proiectul numindu-se „Clean EYE”, fiind un participant trimis din partea asociației „Scout Society”. Pasiunea mea pentru „a mă implica” a început să se dezvolte încetul cu încetul, până când voluntariatul a devenit principala mea activitate, în anumite perioade alocându-i chiar și doisprezece ore/zi.

Rep.: Faci parte din Asociația Scout Society. În ce activități ai fost implicat?

A.E.: Cele mai importante activități în cadrul acestei asociații au fost schimburile de tineri, care oferă o experiență inedită și un real ajutor în dezvoltarea personală prin intermediul educației non-formale.

efete

Rep.: Ce le-ai spune elevilor care încă nu au aflat despre voluntariat? Cum i-ai convinge să se implice?

A.E.: Acestor tineri le-aș spune că rolul școlii este de a te pregăti în domeniul în care dorești să activezi în viitor, dar rolul activităților de voluntariat este de a te pregăti în a conlucra cu oameni diferiți, cu caractere, nevoi, defecte și calități diferite. Această competență este necesară indiferent de domeniul, instituția sau profesia în care vei activa pe viitor.

Rep.: Ai fost premiat la Gala Voluntarilor 2016. Ce a însemnat acel premiu pentru tine?

A.E.: Da, am fost premiat la Gala Tinerilor Voluntari 2016 ca „Voluntarul anului”, alături de încă alți zece voluntari nominalizați din tot județul, pentru implicarea mea în cadrul activităților asociației „Scout Society” în anul 2016, numărând un total de 1.056 de ore de voluntariat în acest an în proiectele și activitățile Scout Society. Această gală reprezintă, simbolic, aprecierea Ministerului Tineretului și Sportului prin intermediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret pentru activitățile pe care le-am desfășurat în acest an. Nu a fost primul meu premiu, dar a fost unul special.

voluntar-anul

Rep.: Cum reușești să îți împarți timpul între școală și activitățile de voluntariat?

A.E.:   Împărțirea timpului a reprezentat mereu ceva foarte important, dar nu o problemă. Niciodată nu m-am gândit ce activitate trebuie să sacrific, care să reprezinte costul de oportunitate. Din contră, mereu am căutat o cale prin care să le pot face pe toate și să mă implic cât mai mult, dar să nu neglijez școala, hobby-urile sau pauzele, care au și ele o importanță extraordinară.

efetenm

Rep.: Faci parte și din Organizația Cercetașii României. Ce activități ai aici?

A.E.: Activitățile derulate la Centrul Local „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu au o paletă foarte diversificată. Am avut atât activități și parteneriate caritabile, precum cel cu Centrul „O speranță pentru toti copiii” (unde am diversificat activitățile zilnice ale copiilor cu jocuri cercetășești și am îmfrumusețat pereții camerelor cu picturi realizate de cercetașii noștri pricepuți în acest domeniu), dar, în același timp, participăm și la competiții sportive, câmpuri cercetășești.

Iată ce spun alții despre Antonius Eftenoiu

Supervizorul lui Antonius Eftenoiu din cadrul asociației Scout Society l-a propus pentru un premiu la Gala Tinerilor Voluntari. Are numai cuvinte de laudă despre voluntar:

„Voluntarul a fost implicat în efectuarea tuturor activităţilor necesare desfăşurate pentru implementarea unor mobilităţi internaţionale. Activitatea de voluntariat a fost desfăşurată în proiecte internaţionale, atât în ţară cât şi peste hotare, tânărul interacţionând în acest mod cu alţi tineri din Croaţia, Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Slovenia, Turcia, dar şi România.

Astfel, Asociaţia Scout Society, implementând un schimb de tineret şi fiind partener în organizarea a altor trei, implicarea voluntarului a fost importantă în etapa de pregătire, implementare şi evaluare a proiectelor. Activităţile au constat în: pregătirea locurilor pentru desfăşurarea schimbului, acţiuni de promovare a proiectelor, scrierea articolelor în limba română şi engleză, traducerea textelor în limba engleză, desfăşurarea energizerelor, informarea participanţilor la proiecte despre proximitatea locului de desfăşurare a acestuia, activităţi de ghidare, hike, organizare de seri internaţionale, comunicare cu tinerii din alte ţări. voluntari-efetenoiu

Rezultatele activităţilor întreprinse de voluntarul Antonius Eftenoiu sunt că Asociaţia Scout Society a implementat cu succes patru schimburi de tineret în anul 2016.

Impactul activităţii de voluntariat este ca tinerii au devenit mult mai conştienţi de a se implica activ în programe de voluntariat. În urma implicării în activităţile de voluntariat, Antonius şi-a dezvoltat abilităţile de comunicare în limba maternă şi limba engleză, abilităţile organizatorice, de implicare, de socializare, spiritul de echipă dar şi de lucru individual, iniţiativă, competenţe  de scriere articole şi experienţă în organizarea activită”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.