Antioxidanții sunt substanțe care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi care au efecte dăunătoare. Mulți dintre noi suntem tentați să cumpărăm diverse suplimente alimentare pentru a beneficia de efectele antioxidanților pentru organism. Trebuie să știți că cel mai bine asimilați de organism sunt antioxidanții care se găsesc în alimente.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm zilnic, dacă se poate, cât mai multe alimente care conțin antioxidanți. Substanțele care ajută organismul uman să lupte cu radicalii liberi se găsesc în legume, fructe, lactate, carne albă, plante medicinale. Iată câteva exemple de legume benefice și care conțin antioxidanți: broccoli, roșiile, morcovii, spanacul, usturoiul.
Broccoli, deși la noi nu este foarte des consumată, este o sursă bogată de vitamine și minerale, fier, potasiu, acid folic și betacoroten. Roșiile, consumate în orice formă, au un conținut bogat de betacaroten și sunt eficiente în lupta împotriva cancerului.
Pe lista fructelor bogate în antioxidanți găsim strugurii roșii, care conțin, potrivit medicilor, resveratrol-care are acțiune antitumorală, reduce dezvoltarea celulelor cancerigene. Strugurii roșii ajută mereu la îmbogățirea celulelor sănătoase din organism. Nucile conțin vitamina E, antioxidant puternic. Ajută la scăderea colesterolului și cresc nivelul colesterolului bun. Sunt foarte bogate în calorii.
Cafeaua și ceaiul sunt o sursă excelentă de antioxidanți. Ambele previn apariția cancerului, a bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale. Cele mai recomandate sortimente de ceaiuri sunt cel negru și cel verde. Soia este iarăși un aliment foarte bogat în antioxidanți. Cerealele integrale, consumate la micul dejun, îți asigură doza zilnică de antioxidanți.
Ce efecte benefice au antioxidanții:
- Întăresc sistemul imunitar
- Păstrează integritatea celulară
- Luptă împotriva cancerului
- Mențin sănătatea sistemului nervos
- Previn procesul de îmbătrânire al organismului
- Întăresc sistemul osos
- Mențin sănătatea și elasticitatea pielii
- Previn apariția bolilor cardiovasculare