Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Anna Zorilă, elevă la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, care a obținut locul trei la Olimpiada Națională de „Cultură și spiritualitate românească”. Citind acest articol veți putea afla de la Anna care este legătura dintre această disciplină și Dumnezeu, cum a ajutat-o participarea la această olimpiadă în dezvoltarea sa personală și cât de mult a contat ajutorul primit din partea dirigintei sale, doamna profesoră Georgeta Popescu. Totodată, veți afla de la Anna daca mai există spiritualitate românească.
Reporter: Înainte să începem interviul aș vrea să ne zici câteva cuvinte despre tine, astfel încât cei care vor citi acest interviu să te cunoască mai bine.

Anna Zorilă: Eu sunt Anna Zorilă, elevă la Colegiul Național „Spiru Haret”, Târgu Jiu, în clasa a X-a, la profilul pedagogic, specializarea învățători-educatoare. Mă caracterizează spontaneitatea, bucuria de a fi și zâmbetul. Pentru că ador să râd, să mă joc și să-i fericesc și pe ceilalți cu entuziasmul meu.

Reporter: Am văzut că ai participat la olimpiada „Cultură și spiritualitate românească”, unde ai obținut locul trei pe țară. Felicitări! Aș vrea să ne zici în ce a constat această olimpiadă și cum ți-ai descoperit această latură a ta, pentru cultură și spiritualitate românească…de unde a început totul?

Anna Zorilă: Mulțumesc frumos! Cred că totul a început de la dragostea mea pentru cunoaștere. Mi-a plăcut mereu să știu ce se întâmplă în spatele evidentului, să iubesc frumosul din toată această Creație chiar și atunci când nu-l simt aproape și trebuie să-l creez eu. Apoi, treptat, totul s-a transformat în har…  Legat de această olimpiadă, temele pe care le-am abordat în lucrarea mea atât din perspectivă literară, cât și religioasă, au fost întocmai conștiința morală și demnitatea în viața tinerilor.

„Pentru mine, acest efort înseamnă doar evoluție și, ca atare, nu pot să spun că îi simt greutatea.”
Reporter: Că tot am deschis subiectul despre această olimpiadă, aș vrea să ne zici dacă există mai multe probe și în ce constau aceste probe. Și dacă există mai multe probe aș vrea să ne zici cum ai abordat fiecare probă în parte.

Anna Zorilă: Da, există două probe – o probă scrisă și o probă orală. După un drum de aproape 20 de ore până la Baia Mare, destul de obositor, a trebuit să-mi readun forțele și să dau ce am mai bun la proba scrisă, care a  contat în proporție de 75%. Mi-am repetat permanent în minte că trebuie să scriu cu sufletul, să fiu emoție și să dăruiesc din mine în acele pagini, căci, cel mai important, în ciuda oricărui premiu, este satisfacția și împlinirea că am scris cu dăruire și cu recunoștință. Pentru proba orală am procedat la fel. Știu că nu am dat voie emoțiilor să devină distructive și că mi-am spus ca în urma întâlnirilor cu evaluatorii să le las măcar un gând emoționant și luminos.

Reporter: Și tot aici aș vrea să te întreb dacă această olimpiadă necesită să ai cunoștințe și din alte domenii, ca de exemplu din filosofie, și cât de mult trebuie să citești pentru a ajunge la acest nivel?

Anna Zorilă: Mă fascinează această lume a ideilor și filosofia chiar mi-a fost de ajutor. Este un domeniu pe care doresc să-l aprofundez, fiindcă mă ajută să adâncesc sensurile tainelor din jurul nostru. Bineînțeles, și studiul este esențial, pentru că doar un fundament puternic poate susține concepții autentice. Da, trebuie să citești mult, dar cu cât înaintezi în lectură, cu atât conștientizezi propria micime și că putem înțelege foarte puțin din toată profunzimea acestei lumi.

Reporter: În spatele acestui rezultat îmi dau seama că este multă muncă și chiar am această curiozitate, și anume câtă muncă este în spatele acestui succes?

Anna Zorilă: Pentru mine, acest efort înseamnă doar evoluție și, ca atare, nu pot să spun că îi simt greutatea. Cred că adevărata strădanie stă în acele încercări de a nu renunța, de a crede în tine, în capacitatea ta de a deveni mai bun pe zi ce trece.

„Am redescoperit că sunt o fire puternică, perseverentă, cu mai multă încredere în ceea ce poate realiza.”
Reporter: Totodată, aș vrea să ne zici cu ce impresii ai rămas după participarea la această olimpiadă la nivel național?

Anna Zorilă: A fost o experiență inedită, în special, pentru că am vizitat Maramureșul Voievodal, pentru că am cunoscut mulți colegi cu aceleași interese ca mine și am format o comunitate blândă și curajoasă în același timp. Am cunoscut și oameni ale căror valori sunt diferite de ale mele și mi-am dat seama și de acele defecte ale lumii pe care le putem  repara doar prin noi înșine și printr-o credință în bine.

Reporter: Cât de mult te-a ajutat în obținerea acestui rezultat doamna profesoară Georgeta Popescu și care a fost primul sfat pe care ți l-a dat înainte să mergi la această olimpiadă, la nivel național?

Anna Zorilă: De când am întâlnit-o acum doi ani și de când mi-a devenit doamna dirigintă, îi datorez tot ceea ce știu. Am simțit permanent sprijinul dumneaei și întâlnirea noastră de dincolo de cuvinte a declanșat, de fapt, evoluția mea. Mereu îmi spune să scriu cu sufletul, să creez ca și cum dumneaei ar fi unicul meu cititor. Influența doamnei G. Popescu se observă în cuvintele care ne aseamănă și ne apropie, în modul în care interpretez sensurile și în felul în care mă raportez la această existență. M-a învățat că lumina pe care o dăruiesc va fi aceea care îmi va însenina și drumul în viață și că pot fi un om fericit și împlinit prin iubire și prin dăruire.

Reporter: Prin participarea la această olimpiadă ce valori ai redescoperit și cum te-a ajutat această olimpiadă să le consolidezi tu ca om?

Anna Zorilă: Am redescoperit că sunt o fire puternică, perseverentă, cu mai multă încredere în ceea ce poate realiza. Frustrarea că puteam da mai mult, gândurile negative (uneori inevitabile) din acele zile pline de tensiune m-au ajutat să mă analizez ca persoană și să-mi dau seama de acele resorturi interioare „problematice”.

„Spiritualitatea noastră cred că stă în fiecare gând bun, în fiecare rugăciune sinceră și în fiecare privire pe care i-o întoarcem celuilalt cu dragoste.”
Reporter: În cazul în care un coleg de al tău ar vrea să meargă pe acest drum, pe care tu ești deja, ce sfaturi i-ai da?

Anna Zorilă: L-aș sfătui să studieze și să-și descopere acel tărâm al frumuseții din sufletul său, să-l exploreze și să-l extindă permanent, pentru că esența acestei olimpiade, din punctul meu de vedere, este emoția.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine cultura și spiritualitatea românească? Și dacă tot te-am întrebat asta, aș mai avea o curiozitate. Din punctul tău de vedere, chiar crezi că mai există spiritualitate românească și dacă da, de ce?

Anna Zorilă: Da, am încredere că mai există. Spiritualitatea noastră cred că stă în fiecare gând bun, în fiecare rugăciune sinceră și în fiecare privire pe care i-o întoarcem celuilalt cu dragoste. Pentru mine cultura și spiritualitatea românească înseamnă raportarea concomitentă la sine și la ceilalți, la valorile noastre cardinale.

Reporter: Din câte îmi dau seama, dacă greșesc să-mi zici, această disciplină îmbină literatura română cu religia și că-i acordă lui Dumnezeu o mare importanță. Din punctul tău de vedere, din ce ai văzut în jurul tău, unde crezi că greșim noi în relația cu Dumnezeu?

Anna Zorilă: Ați intuit perfect! Cel mai des cred că greșim când ne gândim că suntem singuri, când ne lăsăm chinuiți de deznădejde și uităm că Cineva, Acolo Sus, are multă, multă grijă de noi!

„Este locul de întâlnire al omului cu omul și cu Dumnezeul-om, al sufletului cu divinul!”
Reporter: Referitor la întrebarea anterioară, aș mai avea o curiozitate. Cum îmbină această disciplină literatura românească și religia, care este punctul lor comun?

Anna Zorilă: Un gând spontan îmi spune: însăși existența! Este locul de întâlnire al omului cu omul și cu Dumnezeul-om, al sufletului cu divinul!

Reporter: Ce alte hobby-uri mai ai?

Anna Zorilă: Exceptând scrisul și cititul, sunt îndrăgostită de teatru! Îmi aduce aminte de alteritate și de poezia din mine. De asemenea, îmi regăsesc liniștea în muzică, în vers și în  hașurările din desenele în creion.

Reporter: Acum că am ajuns la finalul interviului aș vrea să ne zici ce planuri de viitor ai și unde vrei să mergi la facultate?

Anna Zorilă: Sunt sigură că voi rămâne în acest domeniu „filologic”, în această lume a literelor și a artei, pentru că mă întregește și o simt complementară. Momentan, mă gândesc la Universitatea de Litere „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.  Vă mulțumesc din suflet pentru invitația dumneavoastră! A fost o încântare să facem acest interviu!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.