Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Anul acesta, Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata” București, în parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu, implementează proiectul „Amintiri de carton… Harta orală a deportării romilor în Transnistria”. Scopul proiectului este acela de a aduce în atenţia publicului un moment istoric incontestabil: Holocaustul romilor. Printre romii care au trăit Holocaustul se află mai multe persoane din județul Gorj.

Vineri, 15 septembrie, de la ora 11:00, are loc deschiderea proiectului „Amintiri din carton… Harta orală a deportării romilor în Transnistria”. Vineri va avea loc o expoziție de grafică la Muzeul în aer liber „ASTRA” din Dumbrava Sibiului. Proiectul Centrului de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata” București este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, bugetul total este de 56.922,5 lei, din care 7.735 lei reprezintă contribuția beneficiarului.

 

„Activitățile din proiect sunt evenimente cu oameni de poveste, care au zâmbit morții și i-au supraviețuit. Astfel, scopul proiectului este acela de a aduce în atenția publicului un moment istoric incontestabil: Holocaustul romilor. Cercetăm, monitorizăm și consemnăm poveștile de viață, le prindem într-un tot care compune o filă de istorie din perioada anilor 1940 și le prezentăm într-o serie de expoziții de artă grafică în Sibiu, București, Buzău și Ilfov. Valorificăm potențialul cultural al comunităților, iar promotorii fac parte din comunitate, inclusiv graficianul, monitorii de pe teren, precum și specialiștii care consemnează relatările. Pornim de la realitățile istorice potrivit cărora, în 1942, au murit aproape jumătate din cei 25 000 de romi deportați din România în Transnistria. Peste 6.000 erau copii. Suntem în etapa în care am cules deja în județul Sibiu și în județul Gorj povești ale romilor care au trecut prin Holocaust. În plus, cercetările documentare vin să demonstreze tot mai riguros existența acestui fenomen”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Adrian Nicolae Furtună, coordonatorul proiectului și sociolog-cercetător. Tânărul de etnie romă a studiat sociologia la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi şi a obţinut o diplomă de Masterat în Cercetare Sociologică Avansată la Universitatea din Bucureşti. A lucrat pentru Centrul „Amare Rromentza” din Bucureşti. În noiembrie 2011 a fondat Centrul Cultural şi de Cercetare Socială „Romane Rodimata”, axat pe cultura romă. În 2013, Adrian Furtună a regizat și realizat un film documentar care a mișcat multă lume: „Povestea lingurii” (http://agenda.liternet.ro/articol/17229/Florian-Rares-Tileaga/The-Three-Sisters-Pitoresc-Povestea-lingurii-la-Astra-Film-2013.html).

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.