Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Alina Roșca (1960–1991), originară din județul Gorj, a fost una dintre cele mai promițătoare artiste grafice ale României, remarcându-se prin profunzimea și expresivitatea operei sale. Absolventă a Liceului de Artă din Craiova și a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, ea a fost discipola academicianului Mircia Dumitrescu și a colaborat cu personalități literare precum Nichita Stănescu, Marin Sorescu și Ion D. Sîrbu.

A ilustrat operele lui Panait Istrati și a obținut o bursă de studii la Clermont-Ferrand, Franța. Tragicul său sfârșit, alături de soțul ei, într-o explozie în atelierul din Craiova, a lăsat în urmă o operă valoroasă și o amintire vie în lumea artistică.

În prezent, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu găzduiește o expoziție de grafică ce reunește lucrările Alinei Roșca și ale mentorului său, Mircia Dumitrescu. Expoziția, curatoriată de conf. univ. dr. Zuzu Caratănase, este deschisă publicului în perioada 17 mai – 17 iulie 2025 și face parte din evenimentele dedicate Nopții Muzeelor. Lucrările expuse, provenind din colecția Muzeului Național al Literaturii Române, includ ilustrații realizate de Alina Roșca pentru operele lui Marin Sorescu și Panait Istrati, precum și piese din ciclul autobiografic „Amintiri din casa bunicii”.

Evenimentul a fost marcat de prezența academicianului Mircia Dumitrescu și a mamei artistei, care a împărtășit publicului fragmente emoționante din jurnalul fiicei sale. De asemenea, elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu au susținut un atelier de gravură în cadrul muzeului. În semn de omagiu, atelierul de grafică al liceului poartă numele Alinei Roșca.

Pentru cei interesați să viziteze expoziția, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” se află în Târgu Jiu și este deschis publicului în intervalul menționat. Expoziția oferă o oportunitate unică de a redescoperi opera unei artiste de excepție și de a înțelege impactul său asupra artei grafice românești.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.