Alexandru Motohonu, studentul care vrea o carieră în politică: „Sper să formez o echipă pe viitor, cu tineri ce pot schimba în bine această ţară!”

Alexandru Motohonu, studentul care vrea o carieră în politică: „Sper să formez o echipă pe viitor, cu tineri ce pot schimba în bine această ţară!”

- in Reportaj, Romania civila, Slider
0
13 vizualizari

Unul dintre puținii participanți din județul Gorj la Proiectul „Simularea Parlamentului României” a fost un student ambițios, originar din municipiul Târgu-Jiu. Alexandru Motohonu are 18 ani și studiază Administrație Publică la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) București, dorindu-și o carieră politică. Proiectul Simularea Parlamentului României este organizat de Societatea Europeană de Justiţie. Este o simulare ce cuprinde toate procesele de legiferare din cadrul Camerei Deputaţilor, până la alegerea de către participanţi a organelor de conducere, stimulativ. În Gorj, acest proiect nu este cunoscut, majoritatea participanţilor fiind din zona Iaşi-Galați. Acest proiect vine în sprijinul tinerilor care doresc a înţelege toate demersurile pentru a realiza o lege.

„Societatea Europeană pentru Justiție”- SEJ este o organizaţie democratică, independentă, nepartizană, cu activitate civică şi de promovare a statului de drept şi a democraţiei. Asociaţia îşi desfăşoară activitatea în scopul promovării şi apărării drepturilor şi intereselor profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi a satisfacerii nevoilor acestora în domeniile: juridic, ştiinţific, cultural, social, civic. Proiectul „Simularea Parlamentului României (simPRO)” este organizat de Societatea Europeană pentru Justiţie, Asociaţia Junii, Societatea Studenţilor Universităţii din Bucureşti, în parteneriat cu Camera Deputaţilor. Simularea Parlamentului României (simPRO) este un proiect ce deservește intereselor elevilor şi studenţilor, prezentându-se sub forma unei simulări instituționale. Simularea Parlamentului României reprezintă un proiect naţional care pune accentul pe dezbatere și acțiune. Este un proiect care încurajează tânăra generație și noua elită în implicarea în viaţa comunităţii, dezvoltarea simţului civic. „Proiectul este la ediţia a VI-a şi este cunoscut mai mult în mediul online. Înscrierile se fac pe baza completării unui formular. Participanţii vor face parte din grupuri parlamentare, paride, dupa optiunile alese, şi dintr-o comisie din următoarele: comisia de învăţământ ştiinţă tineret si sport, de munca, familie si protectie socialã, si comisia pentru drepturile omului, culte, si problemele minorităţilor naţionale. În aceste comisii ei dezbat legile propuse, le amendează, modifică, urmând să dea un aviz favorabil sau negativ, pentru a se discuta în ședința de plen. Organele de conducere se aleg de către participanți, proiectul durează 3 zile și se ține în cadrul Camerei Deputaţilor”, a spus Alexandru Motohonu, târgujianul participant la acest proiect interesant.

Din experiența  personală a viitorului om politic

Alexandru Motohonu are 18 ani și este absolvent al Colegiului Economic „Virgil Madgearu”, profil Economic. De la vârsta de 17 ani a devenit membru de partid și s-a implicat în viata social-politică. Acum este student al Facultăţii de Administraţie Publică, din cadrul SNSPA București. „Am ales această facultate cu gândul să îmi îmbogăţesc cunoştinţele despre administraţia publică românească, să mă implic în administraţia publică şi în politică, pentru a aduce schimbarea mult dorită pe care oamenii o tot aduc în discuție, dar nu fac nimic concret”, a spus studentul.

În perioada 24-26 noiembrie, Alexandru Motohonu a luat parte la Proiectul „Simularea Parlementului României”. „Despre acest proiect organizat de Societatea  Europeană pentru Justiţie am aflat de pe grupul de facebook al facultății. Din informaţiile pe care le deţin, o domnişoară din Gorj a mai participat la acest proiect, eu fiind cel mai mic participant din Gorj, ţinând cont de vârstă. Participarea la acest proiect mi-a oferit o experienţă nemaipomenită, din punct de vedere politic m-a ajutat să înțeleg exact demersul fundamentării unor legi, m-a pus faţă în faţă cu toate procesele legislative din Parlament. Am văzut ce înseamnă viata de parlamentar, mi-a oferit ocazia să intru în dezbateri legislative, să lucrez cu un grup parlamentar. În principal, acest proiect mi-a oferit experienţa de a fi parlamentar, chiar daca simulativ. (…) M-am confirmat formând o echipă puternică în cadrul acestui proiect, indiferent de afinităţile politice ale fiecărui membru din grupul din care am făcut parte. Am ales să mergem pe o politică ce se axează pe nevoia societăţii, și nu o politică asemănătoare cu cea recentă”, a declarat Alexandru Motohonu.

Recomandă tinerilor să participe la proiect

Cele trei zile în parlamentul României, în cadrul proiectului, sunt descrise de tânăr ca fiind „o experienţă inedită”. Adolescentul le recomandă elevilor și studenților să se înscrie pentru a lua parte la această inițiativă: „Am învăţat care este drumul unei legi, de la creare până la implementare. Am văzut în mare parte cu ce se confruntă parlamentarii actuali, iar această experienţă m-a învăţat că jocurile politice sunt din ce în ce mai dese şi au un procent mai mare decât dezbaterile legislative. Ţinând cont că am facut politică de la 17 ani, și în momentul actual nu sunt afiliat politic, îmi doresc să intru în politică, la nivel înalt, alături de tineri, alături de colegii mei din acest proiect”, a mai afirmat tânărul student.

A aflat, în acest scurt timp, că politica s-ar putea face diferit de prezent, a observat cum de multe ori interesul de partid și cel personal primează nevoilor celor mulți și i-ar plăcea să schimbe multe aspecte. „Gorjenilor le transmit că acest proiect este benefic pentru dezvoltarea lor personală şi dezvoltarea culturii politice. Gorjul trebuie să aibă tineri bine informaţi și capabili pentru a se implica în administraţia locală şi a aduce schimbarea mult dorită. La acest eveniment pot participa și elevi, având colegi de liceu în cadrul proiectului. (…) Din punct de vedere profesional, îmi doresc să termin facultatea, să urmez un master în domeniu, chiar și un doctorat, deoarece vreau să intru în politică și este necesar să fiu bine instruit, învăţat. Sper să ajung unde îmi propun şi să formez o echipă pe viitor, cu tineri ce pot schimba în bine această ţară!”, a adăugat Alexandru Motohonu.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.