Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În acest an se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu, realizat de marele sculptor Constantin Brâncuși. Prin adresa pe care a făcut-o Liga Națională a Femeilor Gorjene, în urma căreia predă municipalității operele închinate eroilor, aflăm costul acestora. Astfel, cel mai mult nu a costat ridicarea operelor, ci exproprierile care au trebuit să fie făcute.

Sorin Buliga, cercetător în cadrul Centrul „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, prezintă într-un articol de specialitate conținutul adresei înaintate Primăriei Târgu Jiu, în care se regăsesc și sumele cheltuite pentru realizarea ansamblului. Din aceasta aflăm că o sumă considerabilă de bani a fost cheltuită pentru despăgubirea cetățenilor ale căror case și terenuri au fost ocupate: „Liga Națională a Femeilor Gorjene, prin adresa înregistrată la primăria orașului cu nr. 7501 din data de 27 octombrie 1938 , anunță că «predă orașului Târgu Jiu monumentele închinate Eroilor», realizate de Constantin Brâncuși, cu ocazia festivităților din acea zi. Totodată, se prezintă situația sumelor cheltuite pentru executarea lucrărilor respective, care totalizau la acea dată 2.436.275 lei. Defalcat, sumele au fost repartizate astfel: Biserica Sfinții Apostoli – 666.462 lei, exproprierea pentru deschiderea Căii Eroilor – 746.000 lei, Portalul de piatră din grădina publică – 683.198 lei și Coloana – 340.615 lei. Liga roagă primăria să păstreze aceste monumente ca «să ne amintim întotdeauna de Eroi, care și-au jertfit viața pentru Patrie»“.

Societatea „Petroșani” a suportat costurile ridicării Coloanei lui Brâncuși

Societatea „Petroșani” a suportat o mare parte din suma necesară ridicării Coloanei „fără de sfârșit”. În fruntea acestei societăți se afla Ioan Bujoiu, un important lider liberal și ministru în cabinetul Tătărăscu, care a sprijinit proiectul ridicării ansamblului monumental de la Târgu Jiu, pentru că era apropiat de aceste locuri. O sumă importantă de bani a Trebuie specificat aici că cea mai mare parte din costurile ridicării Coloanei a fost suportată „de societatea «Petroșani», care a alocat 2.500.000 lei – «trecute pe vagoneți» – și a asigurat forța de muncă necesară, plătită în regie” (Georgescu-Gorjan, p.55). În condițiile în care România prospera în plan economic în timpul guvernării Tătărescu (1934-1937), Societatea „Petroșani” înregistra și ea beneficii considerabile. Din acestea, directorul general, Ioan E. Bujoiu (în a cărui subordine directă era inginerul-șef Ștefan Georgescu-Gorjan), a contribuit substanțial la dezvoltarea economică și socială a Văii Jiului. Fiind și un membru marcant al Partidului Național Liberal și ministru în cabinetul Tătărescu, el „a fost de acord ca societatea să suporte costul execuției și montării monumentului, precum și să asigure personalul calificat»“, a mai menționat Sorin Buliga.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.