Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

manofescu dumitruDumitru Manofescu este o figură emblematică în istoria orașului Târgu Jiu. Născut în anul 1893 ca fiu al lui Gheorghe și Anghelina Manofescu, acesta a urmat cursurile școlii primare și ale gimnaziului în acest municipiu. După absolvirea liceului s-a înscris  la Facultatea de Drept din București, însă a decis să se întoarcă acasă. S-a înscris ca avocat în Baroul Gorj, iar în  perioada interbelică a fost unul dintre cei mai valoroși avocați gorjeni, fiind preferat de clientelă pentru onestitatea de care dădea dovadă. 

Realizările acestuia au fost destul de importante pentru perioada respectivă, astfel că ele au fost amintite și de scriitorul Ion Duguleanu.

„În perioada 30 decembrie 1928 – 8 martie 1931 a fost primar și președinte al Comisiei Interimare a orașului Târgu Jiu, perioadă în care, în ciuda efectelor crizei economice ce cuprinsese țara a putut, cu destule eforturi, să continue drumul deschis de înaintașii săi și să conducă administrația publică locală spre modernizarea orașului.

Am spicuit câteva realizări ale mandatului său, așa cum sunt ele, pe larg, descrise în valoroasa lucrare a domnului inginer Titu Pânișoară, consacrată  primarilor orașului Târgu Jiu. Astfel, s-au pavat câteva din străzile de  la marginea orașului, au fost achiziționate utilaje noi la  Uzina Electrică și s-a extins  rețeaua electrică în oraș și  satele de curând  intrate în compunerea orașului.

A sporit fondul de carte al bibliotecii orășenești prin acceptarea unei  donații de câteva mii de volume. Tot acum s-a câștigat procesul intentat  de către primărie Ministerului de Război pentru plata terenului folosit de către  acesta pentru manevre și trageri, dar suma de 15 milioane de lei a fost plătită mult  mai târziu. În câteva rânduri, a condus ca decan și pro-decan Baroul de Avocați Gorj”, a precizat scriitorul Ion Duguleanu în unul dintre volumele „Case * Oameni * Destine”.

După anul 1948 a fost îndepărtat  din avocatură din cauza acțiunilor sale politice din trecut și a ajuns pe mâna securiștilor.  Potrivit lui Ion Duguleanu, pentru aceleași vinovății imaginare a fost arestat în anul 1952 și torturat în beciurile Securității din Craiova. După  câteva luni de anchetă a intrat în greva foamei și, epuizat psihic și fizic, s-a stins  din viață la spitalul Penitenciarului  Văcărești în anul 1953.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.