Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O echipă de arheologi din București au făcut o serie de descoperiri rare în județul Gorj. Este vorba de bordeie din lemn care datează de aproximativ 2.500 de ani.

Echipa de arheologi a fost condusă de către Radu Bejenaru, directorul adjunct la Institutul Național de Arheologie „Vasile Pârvan“ din București.

Cercetările și descoperirile au fost făcute în situl din perioada preistorică din localitatea Târgu Logrești, satul Măru.

„Situl de Târgu Logrești este cunoscut de aproximativ zece ani. Am considerat că este important să reluăm cercetările și lucrările nu sunt încă încheiate. Avem un sit preistoric, cu câteva complexe de locuințe și cu o mare cantitate de lemn ars, ceea ce este destul de rar pentru siturile preistorice, pentru că lemnul este perisabil și se degradează, astfel încât nu mai poate fi găsit.

Datorită condițiilor solului, fiind un sol mai nisipos, lemnul s-a prezervat și putem afla lucruri extrem de importante privind structura și modul de construcție a complexelor de locuințe din preistorie. Este un sit din epoca fierului, din prima epocă.

Este un sit important pentru că acest gen de manifestare este cunoscut prin descoperiri funerare, necropole. În acest caz am găsit și o așezare“, ne explică Radu Bejenaru.

Păstrarea lemnului de 2.500 de ani este o raritate

Lemnul care s-a păstrat, într-un mod greu de închipuit, va fi supus unor analize. Zece bârne au fost descoperite până acum.

„Ceea ce e interesant, lemnul pe care l-am găsit este foarte important pentru analize ulterioare. O să aflăm ce lemn foloseau și exploatau la vremea respectivă, adică cu 600-700 î.Hr. Este o descoperire extrem de interesant și importantă pentru arheologie.

Sunt foarte rare aceste descoperiri în România. Epoca respectivă este cunoscută prin necropole, pentru că așezările nu s-au păstrat. Era vorba de construcții care erau exclusiv din lemn. Din fericire, la Logrești am găsit o asemenea situație.

Avem zece bârne de lemn păstrate într-un complex de locuire, ceea ce este foarte important pentru arheologie. Pot fi obținute rezultate deosebite. Toate obiectele vor fi expuse în cadrul Muzeului Județean“, a mai precizat Radu Bejenaru.

Bordeiele erau locuințe frecvente în preistorie

Construcțiile de la Târgu Logrești erau bordeie, locuințe întâlnite frecvent. „Este practic un bordei. Este un sistem folosit destul de frecvent. Se săpa în pământ circa un metru, după care făcea o structură din lemn. Erau locuințe de suprafață și bordeie“, a mai precizat directorul adjunct al Institutul Național de Arheologie „Vasile Pârvan“.

Situl de la Târgu Logrești se întinde pe un hectar. Lucrările arheologice vor continua și în anii următori.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.