Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În perioada 09-12 Iunie 2022, se vor desfășura Zilele Culturii Maghiare în Valea Jiului. Cu această ocazie, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu Petroșani” aduce în premieră la Petroșani, un spectacol în limba maghiară, pentru comunitatea din Valea Jiului. Astfel, joi, 9 Iunie 2022, începând cu ora 19:00, sunteți invitați să vizionați spectacolul oferit de Teatrul Spectrum în colaborare cu Ansamblul artistic din Târgu Mureș,  „IEREMIA STRĂLUCITUL” de Tamási Áron, regia Török Viola. Spectacolul beneficiază și de subtitrare în limba română.

Evenimentul face parte din  programul „Alternativa Culturală” cuprins în proiectul de management al Irinei Burghiu Anuțoiu și este un prim spectacol de acest fel, urmând ca în toamnă, publicul din comunitatea maghiară să se bucure de un alt astfel de spectacol. Prețul unui bilet este de 30 de lei. Acestea pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală.

„Teatrul ritual a lui Tamási evocă perioada adventului.”

 

„Jocul dramatic Ieremia Strălucitul prezintă atât povestea amărăciunii și speranței unei comunități în așteptarea Mântuitorului, cât și al lui Ieremia, care dă un răspuns fals acestei așteptări. Teatrul ritual a lui Tamási evocă perioada adventului, a așteptării luminii care apare din întuneric, confruntarea cu răul și lăsarea acestuia în urmă, deasemenea perioada speranței și angajamentului în ceea ce privește un an nou mai bun.

Ca muzician m-a preocupat dintotdeauna transpunerea muzicii în scenă iar ca regizor aleg piesele de teatru în care universul poetic este completat de muzică. Muzica populară maghiară cu resursele sale infinite, oferă posibilități nelimitate de a o armoniza cu orice perioadă istorică sau situație de viață și de transpune în scenă ceea ce nu se poate exprima în cuvinte. Pe lângă Euripide, Shakespeare, Moliére, Cehov, lumea lui Tamási, cu legăturile ei strânse cu dansul și muzica populară maghiară oferă posibilitatea exprimării artistice care caracterizează viziunea mea ca regizor.

Am convingerea că dansul popular și coreografia vor avea o importanță deosebită în cadrul unui spectacol ințesat de sentimente și patimi innăbușite, având ca personaj principal comunitatea, poporul. Din acest motiv consider o oportunitate deosebită prezentarea universului lui Tamási într-un spirit tipic transilvănean în cadrul unei coproducții a Ansamblulului Artisctic Mureșul cu Teatrul Spectrum.”, a precizat Török Viola, regizor.

 

Așadar, nu ratați ocazia de a vedea un spectacol de excepție, o combinație extrem de reușită dintre o trupă de actori și un ansamblu de dansuri populare tradiționale, un spectacol inedit și în Premieră la Petroșani, joi, 9 Iunie 2022, ora 19.00.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.