Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Mai este foarte puțin și vom celebra ziua iei. Sâmbătă, de Sânziene, va avea loc la Hobița și Târgu-Jiu o nouă ediție a Festivalului „RomânIA autentică”, IA va fi biletul de intrare! În această perioadă, cămaşa românească este în atenția tuturor, însă este important ca ea să fie purtată şi promovată pe tot parcursul anului.

Iată zece motive să porți o ie:

  1. Brand-uri celebre au lansat colecții inspirate de ia noastră. De pildă, brandul SPORTMAX, în colecția „Fall 2016” a inclus o bluză inspirată de o cămaşă românească din Bucovina. Şi CAROLINA HERRERA a creat o colecție de bluze inspirată de cămăşile noastre.
  2. Și vedetele o poartă. Mădălina Ghenea a purtat ia pe covorul roşu, iar Adele a purtat o creație Tom Ford inspirată de o cămaşa ungurenească într-o revistă VOGUE din 2011. Acestea sunt doar două exemple de persoane publice care au promovat patrimoniul nostru textil.
  3. A fost sursă de inspirație pentru marii pictori. Henri Matisse a pictat „La Blouse Roumaine”, Constantin Dan Rosenthal – „România Revoluționară”, Theodor Amann- „Unirea principatelor”, acestea fiind numai câteva picturi celebre în care se regăsesc ii.
  4. Este o piesă vestimentară versatilă. Pe lângă faptul că este foarte comodă, ia poate fi purtată cu o mulțime de articole: pantaloni lungi sau scurți, jeanşi, fustă, pantofi sport sau eleganți.
  5. Poate fi salvarea ta atunci când nu ştii ce să porți. Datorită faptului că poate fi purtată cu atât de multe articole vestimentare, ia sare în ajutor tuturor fashionistelor.
  6. O ie nu se va demoda niciodată. Yves Sain Laurent spunea: „O cămaşă românească nu va rămâne niciodată într-o anumită perioadă. Toate hainele țărăneşti sunt transmise din generație în generație, secol după secol, fără să părăsească sfera de inters a modei”.
  7. Cu siguranță vei purta o operă originală. Prin felul în care sunt lucrate aceste piese (în integralitate de mână), este imposibil ca modelul cusut sau tehnica de croi să nu sufere modificări.
  8. Promovezi creativitatea şi inteligența româncelor. Iile cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai valoroase. Aşadar, dacă vei imbraca o ie veche de mai bine de 80 -100 de ani, vei purta un etalon de bun gust şi rafinamemt românesc.
  9. Vei primi apecierea celorlalti. Nu de puține ori, mergând pe stradă îmbrăcată în ie, am primit zâmbete din partea necunoscuților.
  10. Cel mai probabil ai o ie. Fie că este deja în dressing-ul tău sau încă in lada bunicii, o ie te aşteaptă mai aproape decât ai fi crezut! Poartă-o cu mândrie!

CARMEN CIOCHINĂ 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.