Veronica Eșanu are 64 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari din județul Argeș. Zilele acestea, meșterul poate fi găsit la standurile de la Târgul de pe centrul municipiului. Ca de fiecare dată, Veronica Eșanu a adus foarte multe tricoloruri, dar și superbe ii și fote cusute cu mii de mărgele colorate. Femeia mai este cunoscută și ca „Doamna Tricolor”.
Meșterul Veronica Eșanu este un creator popular din comuna Coșești, a județului Argeș. Vine la Târgurile de la Târgu-Jiu de mai bine de 11 ani, iar de data aceasta a participat și la manifestările din cadrul Transalpina Fest, de la Rânca.
Are acasă o colecție de costume populare foarte vechi: o cămașă de bărbat cu poale lungi din zona Muscelului, dar și ii vechi de peste 200 de ani. Lucrurile create de Veronica Eșanu sunt lucrate cu migală și dragoste. La Târg a adus și ia mamei sale, dar și pe cea pe care ea însăși a cusut-o pentru a merge la horă, în sat:
„Am cusut-o pe furiș, să nu mă vadă verișoarele sau vreo vecină, să nu cumva să afle cu ce ie ies la joc. Așa era atunci! Eram copilă! Este lucrată pe fire cu grena și pătrățele umplute cu ac persan. Am învățat să cos pe fire sau pe muște, să croșetez, să brodez. Nu este prima dată când vin la Gorj, am vechime. Din 2004 vin la Târgu-Jiu. Am copilași care vin să cumpere costume pentru copii, costume tradiționale. Am clienți mulți în Grecia. Eu vorbesc greacă, franceză și germană, dar și limba turcă pentru că am fost ghid turistic. Vând și în străinătate. Artiștii cumpără de la mine”, a spus Veronica Eșanu, creator popular.
Costume populare unice
Costumele tradiționale create de Veronica Eșanu sunt colorate, domnești, pline de grație și se vede că au fost lucrate cu multă dragoste. Clienții doamnei Veronica știu aceste lucruri și o caută mereu.
„De când eram elevă în clasa a XI-a de liceu mă ocup cu aceste meșteșuguri. Am fost ghid turistic vreme de mulți ani. Am învățat de la bunica mea. Pe vremea liceului, am stat în gazdă la o doamnă care făcea veste din mărgele și tot ce realizam vindeam ca să îmi pot plăti gazda. Au început și românii să aprecieze iile și costumele populare tradiționale, autentice. Unde sunt chinezării, eu nu merg la târguri.
Acum port IA mamei mele, creată de ea, lucrată cu ac persan și la nunta mea, în 1971, am făcut și eu prosoapele de nuntă și ia. Vreme de o săptămână lucrez la o astfel de ie cu ac persan, este o cusătură aparte. Ia cusută pe fire costă 500 de lei, cea în război, cu 24 de ițe, 400 de lei. Cea cusută cu ac persan, custă pe pânză de casă, costă 500 de lei. Am căutat bătrâne la Muscel care mai țes sau care să ne arate cum se țese pânza. Artiștii doresc să aibă fota până jos, că dacă fugeau se împiedicau.
Nu este corect să o ai până jos! Am moștenit tradiția și predau aceste meșteșug la școala din Leicești. Un meșter popular trebuie să știe de toate: să coasă, să croșeteze, să împletească, să țese etc”, a declarat meșterul popular Veronica Eșanu.
Pe doamna Eșanu o știe toată țara, mai ales după ce i s-a spus „Doamna Tricolor”, căci meșterul popular a început să confecționeze manual steagul României de diverse mărimi. Steagurile făcute de ea au ajuns atât la Guvern, cât şi la majoritatea primăriilor din Argeş, dar şi la români plecaţi în străinătate.
„În 2001 am început să confecţionez drapelul tricolor. De la unul mic, cât o cutie de chibrituri, până la format A5 sau chiar dimensiuni mai mari. Am colindat toată România şi am avut surpriza să constat că nu îmi ştiam ţara.
Acum, drapelul ţării poate fi arborat de orice român care doreşte. Toţi îmi spun «doamnă Tricolor», mulţi nici nu ştiu cum mă cheamă. A fost o pasiune, iar ulterior confecţionarea steagului şi a eşarfelor tricolore a devenit şi o modalitate de a trăi decent. Oricum, eu voi avea tot timpul vieţii pasiunea realizării manuale a steagului tricolor, a spus Veronica Eșanu din județul Argeș.