Volumul „Hora-i obicei străbun”, scrisă de profesorii motreni Mircea Tutunaru și Nicoleta-Katalina Pauliș, va fi lansată joi, 16 februarie, la Casa de Cultură Motru. Nicoleta Pauliș este profesorul care a reușit mereu să le transmită elevilor săi dragostea sa pentru folclor. Profesorul Mircea Tutunaru este un artist motrean care a publicat peste 30 de cursuri universitare, monografii şi cărţi de specialitate, peste o sută de studii şi articole în reviste sau conferinţe naţionale şi internaţionale). Pe lângă activitatea profesională, rapsodul popular Mircea Tutunaru desfăşoară o bogată activitate culturală. Volumul „Hora-i obicei străbun” promite să fie o lectură interesantă și plină de informații importante despre tradițiile și obiceiurile din zona municipiului Motru și a localităților învecinate.
Cei doi autori spun că volumul „Hora-i obicei străbun” se înscrie în amplul ciclul care poartă numele „Tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Motrului”. Valea Motrului este o zonă de interferenţă folclorică a Gorjului cu judeţele Mehedinţi, Dolj, Caraş Severin, potrivit autorilor. Mircea Tuturnaru și co-autoarea Nicoleta Pauliș spun că „în realizarea studiului cu privire la hora satului am făcut o analiză a informaţiilor culese de la diferite persoane, dar şi din diferite documente ale satelor”.
Cei doi profesori și artiști, în același timp, au cules informaţii succinte despre lăutarii care cântau la horele de pe Valea Motrului.
„Hora din satele de pe Valea Motrului este un simbol al spiritualităţii româneşti la care participă întreaga comunitate a satelor. Ea exprimă bucuria, armonia şi vitalitatea participanţilor care, îmbrăcaţi în frumosul port popular, veneau cu drag la o zi de sărbătoare. Folclorul de pe Valea Motrului, ca de altfel întreg folclorul românesc, exprimă trăirea fiinţei naţionale româneşti pe aceste meleaguri, ele constituind un adevărat tezaur al poporului romn care trebuie păstrat şi transmis peste timp, menţinând trează fiinţa naţională. Cântecul popular şi hora satului, ca manifestare folclorică, nu trebuie să piară niciodată, ci să rămână o amplă şi valoroasă manifestare cu caracter socio-cultural a poporului român”, scrie în volumul „Hora-i obicei străbun”.
Despre autori
Mircea Tutunaru (n. 1953) a urmat cursurile Motru, Şcoala Tehnică Postliceală de Geologie în Bucureşti, Facultatea de Drept, apoi doctoratul şi diverse cursuri de specialitate. Încă din anii de liceu a publicat poezii, articole, studii, eseuri, culegeri de folclor în revista liceului din Motru.
În perioada 1972-1976 a lucrat ca pedagog; din 1980 până în anul 2000 profesor la Casa Pionerilor (ulterior Clubul Elevilor), referent la Casa Orăşenească de Cultură şi apoi director la Clubul Muncitoresc Motru. Din anul 2000 până în 2012 a fost cadru didactic la Colegiul Tehnic Motru, apoi la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova – Facultatea de Drept, iar din anul 2007 s-a titularizat la Facultatea de Drept Târgu Jiu a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti, în prezent fiind conferenţiar universitar la această facultate (extras din postfaţa la antologia Călător printre stele, Editura Tipo Moldova, Iaşi, 2016).
CV-ul său este impresionant. Profesorul Mircea Tutunaru a scris opt volume de poezie. Mircea Tutunaru este și interpret de muzică populară, dar și semnatar al volumelor: „Cântece de pe Motru”, „Tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Motrului”.
Profesorul Nicoleta Pauliș se ocupă de talentații copii care fac parte din grupul coral „Prietenii pe portativ” de la Casa de Cultură Motru, fiind un dascăl dedicat meseriei pe care o consideră o „chemare”.
Tânăra cântă în corul Bisericii Catolice din municipiul Motru și spune că acolo se simte cel mai bine.