Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Sfântul Trifon, ocrotitorul viței de vie și a pomilor fructiferi, a fost sărbătorit în mai multe localități din județul Gorj. Sfântul Mucenic Trifon este marcat în calendarul creștin ortodox pe data de 1 februarie.

O nouă ediţie a sărbătorii Trifonului a avut loc în comuna Peștișani, satul Frâncești. Proprietarii viilor s-au adunat la crucea din dealul Ieriţi, unde preotul a sfinţit viile, a blestemat gângăniile dăunătoare și i-a pomenit pe cei plecaţi în altă lume. Apoi, cei prezenți au ciocnit un pahar cu vin, iar un taraf de lăutari a asigurat atmosfera de sărbătoare. Sfântul Mucenic Trifon a fost sărbătorit și în satul Seuca, tot din Peștișani.

„Botezul Viilor” la Bălănești

Sărbătoarea de Sfântul Trifon este organizată de mai mulți ani și în localitatea Bălănești, sub denumirea de „Botezul Viilor“. Manifestarea s-a desfășurat sâmbătă, 3 februarie, la marginea unei plantații de viță de vie nobilă, deținută de inginerul viticol Vasile Cochină, președintele Asociației „Dealul Bălăneștilor”, organizatorul sărbătorii.

Ploaia le-a dat bătăi de cap celor prezenți, astfel încât aproape toți participanții au fost nevoiți să poarte cizme de cauciuc. Un sobor format din preoții din localitate a susținut o slujbă chiar la marginea plantației de viță nobilă, deținută de Vasile Cochină. Preoții au rostit rugăciunea specifică pentru ca dăunătorii și vitregiile să nu afecteze livezile, vița de vie și culturile, după care preoții au stropit, apoi, cu apă sfințită vița de vie. A urmat o petrecere câmpenească de la care nu au lipsit lăutarii, și bunătățile făcute la ceaun și la oalele „de pământ”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.