Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Viceprimarul comunei Turcinești, Grigore Craioveanu, s-a dedicat cultivării lavandei. Acesta deține o suprafață de teren de 1.000 de metri pătrați cultivată cu planta care face flori albastre, cu un miros îmbietor. Grigore Craioveanu și-a propus să ajungă la o cultură de un hectar, moment în care va produce ulei din lavandă.

img_7671

Grigore Craioveanu a căutat să cultive o plantă care să-i aducă un anumit beneficiu. S-a orientat către mai multe specii, dar, până la urmă, s-a oprit la lavandă, o plantă foarte rezistentă, care poate fi întrebuințată atât pentru decorări și ca odorizant, dar în industria cosmetică și în cea a detergenților.

„Analizând agricultura pe care o facem, am ajuns la concluzia că nu este rentabilă și, atunci, ne-am orientat către o cultură care să aducă și un profit gospodăriei. Am tot studiat și au rămas în finală lavanda și paulownia, arborele cu creștere foarte rapidă, pe care probabil că-l vom testa în viitor. Am ajuns la lavandă, pentru că este o plantă perenă, adică odată ce este plantată în pământ are un ciclu de viață de cel puțin 15 ani.

Nu este ca o plantă tradițională, care trebuie plantată în fiecare an și necesită o îngrijire specială. Lavanda are nevoie de o îngrijire ușoară. Ea necesită o tundere și lucrările specifice cu sapa și motocultorul, pentru că trebuie îndepărtate buruienile. Noi am plecat pe ideea folosirii unui produs ecologic, astfel că nu folosim erbicide. Asta înseamnă muncă manuală mai multă. După ce tufele se vor dezvolta foarte bine și buruiana va fi mai mică“, spune Grigore Craioveanu.

lavanda-2Cultura se întinde pe 1.000 de metri pătrați

Viceprimarul comunei Turcinești a cultivat în anul 2014 o suprafață de 500 metri pătrați. Între timp și-a dublat cultura, care se întinde pe 1000 de metri pătrați. A cumpărat primii butași de pe internet, după care a putut să realizeze singur procesul de înmulțire.

„Am luat-o pas cu pas și cultivăm treptat. Cultura se întinde acum pe o suprafață de zece ari. Am început cu doar cinci ari. Am procurat butașii, care costă 1,5 lei bucata. La un hectar intră ca 20.000 de butași, care înseamnă o investiție de 30.000 de lei. Am cumpărat butașii de pe internet. Am găsit un cultivator recunoscut de la Cluj“, precizează Grigore Craioveanu.

Cultivă lavandă pentru obținerea uleiului volatil

Specia de lavanda pe care familia Craioveanu o cultivă este destinată obținerii uleiului volatil, care se vinde chiar și cu 100 de euro litrul. „Este vorba specia Lavanda Angustifolia Vera Sevtopolis, pentru care am optat și noi. Uleiul se vinde cu între 80 și 100 de euro litrul, iar la hectar se poate scoate aproximativ 100 de litri. Acesta este și scopul nostru de a ajunge la o plantație de peste un hectar. În momentul respectiv, cultura devine rentabilă“, ne spune cultivatorul.

Uleiul se produce prin img_7666metoda distilării cu abur. Uleiul se folosește în industria cosmetică și a detergenților. Uleiul se poate păstra și pe o perioadă îndelungată.

Grigore Craioveanu spune că cea mai bună metodă pentru asigurarea desfacerii este asocierea cultivatorului, pentru a comercializa cantități mai mari.

img_7655

Florile de lavandă, vândute pe internet

Lavanda are două perioade de înflorire, în lunile iunie-iulie și în perioada august – septembrie. Familia Craioveanu folosește, deocamdată, lavanda doar în scop decorativ și odorizant.

„În momentul de față, folosim lavandă în săculeți, buchete pe care le comercializăm pe internet. Mai punem la dispoziție lavandă pentru cei care se ocupă de organizarea de evenimente. Lavanda are un miros deosebit, odihnitor și foarte plăcut. Este foarte plăcut să lucrezi într-o cultură de lavandă“, mai menționează Grigore Craioveanu.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.