Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Viața l-a încercat încă din anii copilăriei. A fost abandonat și a ajuns într-un orfelinat, însă Ionuț Ursu, un tânăr român care nu a uitat să viseze la o lume mai bună, a învins barierele. A reușit să facă din drama vieții sale o poveste mai bună pentru cei aflați în nevoie, iar astăzi, Ionuț salvează destine prin asociația fondată – Volunteer for life. Proiectului său se pot alătura oameni de pretutindeni care vor să îi ajute pe cei aflați în dificultate. 
Rep.: Cine e Ionuț Ursu? Care este povestea din spatele numelui tău?

Ionuț Ursu: Povestea mea e, aparent, ca a oricărui băiat de vârsta mea crescut la o casă de copii. Dar în fiecare zi alta. E ca şi cum durerea ţi-ar schimba mereu cursul vieţii. Am fost un copil trist, bolnăvicios, contactasem un stafilococ după naştere, iar până pe la opt ani îmi tot făceau injecții cu Moldamin, un chin cumplit, și abia pe la zece ani am fost trimis la şcoală. La analize, mi-au spus că am virusul HIV, că n-o să mai scap de el niciodată şi vreo şapte ani am trăit, alături de alţi copii bolnavi, aşteptând să mor, însă ajutându-i pe cei mai mici cum puteam.

Fugeam din cămin, mergeam prin piață, munceam la cărat mărfuri sau orice aveau oamenii nevoie și așa reușeam să strâng un ban și le cumpăram câte ceva dulce la copii.

Prin anul 2006, la centru a venit o directoare nouă care a cerut o serie de teste din nou şi aşa am aflat că rezultatul inițial era greșit, că eram de fapt, sănătos. Așa am sperat din nou la viață. Speram din ce în ce mai mult să-mi gasesc părinții, să-mi regăsesc familia care m-a abandonat, să simt că sunt iubit de mamă și să iubesc și eu. Dar viața mea a fost salvată de alte persoane cu suflet mare, cărora le voi mulțumi toată viața.

Mama m-a părăsit într-un pătuţ din Maternitatea din Bicaz, am fost botezat acolo de o doctoriţă cu suflet mare şi drumul vieţii mele a pornit de la un Leagăn al statului și apoi am trecut prin mai multe la orfelinate. La 18 ani, mi-am căutat mama, această femeie m-a respins categoric. A spus că nu are nevoie de un copil bolnav. S-a dus toată speranța mea. Ani de zile, am fost împărţit ca o marfă între case de copii, şcoli şi spitale, trimis ca de la Ana şi Caiafa.

Am fugit şi m-am întors, am mâncat bătaie, am învăţat, am scris, am plâns, am iubit, am fost iubit și eu la rândul meu şi mi-am adunat toată voinţa pentru a-mi croi un viitor.  Am trecut prin locuri urâte, pline de nesiguranţă şi răutate. Lipsit de dragostea părinţilor, dar îndrumat bine de cei care credeau în mine și mă iubeau.

Am absolvit Liceul „Dimitrie Leonida“ din Piatra Neamț şi, pentru că mulți ani am trăit sub spectrul unei boli mortale, călătoream deseori în imaginaţia mea și am ales geografia. Am reuşit să intru la facultatea de profil a Universităţii din Bucureşti, la buget, am absolvit şi acum urmez un program de master in Managementul Dezastrelor.

Rep.: Ești membru fondator Volunteer for Life. Ce te-a determinat să alegi acest drum?

Ionuț Ursu : Volunteer for Life s-a născut din suferința si dorința de a dărui altora ceea ce mie mi-a lipsit încă de la naștere, multa iubire. Volunteer for life este de fapt povestea mea de viață care bate orice scenariu de film, suferința mea, fiind abandonat după naștere și crescut prin orfelinate, cu un diagnostic de HIV ce s-a dovedit a fi greşit.

La 26 de ani am oferit tuturor o adevărată lecție despre viață. Mi-am pus în vânzare toate bunurile ca să plec în Nepal pentru a salva pe cei care au fost afectați de cutremure. Asa a început Volunteer for Life.

Rep.: A fost vreo clipă în care ai zis că renunți ?

Ionuț Ursu: Am avut și clipe mai grele când spuneam că mă voi opri, dar cei care mă iubesc nu m-au lăsat niciodată să cad. Am oameni minunați alături de mine care mă susțin în orice clipă și niciodată nu mă voi întoarce din drumul pe care l-am ales.

Rep.: Care a fost cel mai bun sfat primit în viață?

Ionuț Ursu: Cele mai bune sfaturi primite de la cei dragi din jurul meu au fost acelea de a nu renunţa la visele mele.  Dar nu voi uita niciodată că cineva foarte drag mie mi-a spus așa ; „Fii tu însuţi, sincer şi fidel propriei personalităţi dar şi celor din jurul tău!“ Așa va fi mereu.

Rep.: Ce te-a impresionat, marcat, cel mai mult în activitatea ta?

Ionuț Ursu:  Rămân marcat de câtă suferință există în jurul nostru și îmi doresc din suflet să ajutăm cât mai mulți semeni. În perioada proiectului ,,Ajutor pentru satele inundate,, , am rămas marcat de nepăsarea celor care ar fi putut să se alăture proiectului nostru și nu au facut-o, dar și de răutatea celor care au încercat să oprească tot ce făceam noi. Aceste episoade ne-au făcut mai puternici.

Rep.: Care este cel mai mare vis al tău?

Ionuț Ursu:  Cel mai mare vis este să fac cât mai multe proiecte pentru oameni și SĂ NU RENUNŢ LA VISE.

Rep.: Ce te face fericit?

Ionuț Ursu:  Mă face fericit să îi văd pe alții bucuroși, să iubesc și să fiu iubit și să îmi întemeiez o familie.

Rep.: Ce le transmiți celor care încă nu știu cât de important e voluntariatul?

Ionuț Ursu: Voluntariatul este viitorul tinerilor! Voluntariatul în şcoli este un prim pas în conştientizarea tinerilor de rolul lor în societate, de importanţa lor ca individ, de nevoia societăţii de oameni ca ei.

Voluntariatul în şcoli este, pe lângă faptul altruist în sine, o activitate de pe urma căreia adolescenţii au multe lucruri de învăţat: noi abilităţi, noi contacte, experienţă într-un anumit domeniu etc. Voluntariatul în şcoli este soluţia pentru o dezvoltare complexă a adolescentului.

Acum, mai mult ca oricând, voluntariatul în şcoli ocupă un loc destul de important. ONG-uri, fundaţii, proiecte au la bază ideea de voluntariat. Ideea de voluntariat privită pe de o parte ca activitate extraşcolară, o activitate care să ajute la ocuparea timpului liber, dar şi a formării adolescentului ca persoană, şi pe de altă parte voluntariatul ca acumulare de experienţă de muncă, factor de responsabilitate şi maturitate. Un contract de voluntariat ajută enorm.

Rep.: Care sunt proiectele de viitor?

Ionuț Ursu: Voi aminti unul foarte important și drag mie; CURSURI și SEMINARII “DEZVOLTAREA ȘI IMPLEMENTAREA DE PROGRAME DE VOLUNTARIAT” ÎN ȘCOLI ȘI LICEE.

Deja avem câteva parteneriate cu școli și licee. Mai avem multe proiecte, despre care vom vorbi la momentul potrivit. Vreau să amintesc că vom continua proiectul ,,Ajutor pentru satele inundate din Neamț,,  datorită faptului că sunt multe persoane care au mare nevoie de materiale de construcții, mobilier, electrocasnice, covoare, îmbrăcăminte.

Cei care doresc să susțină această campanie se pot informa de pe pagina oficiala de facebook Volunteer for Life . -> https://www.facebook.com/miscareainvoluntariat/

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.