Vasile Cocheci s-a născut în comuna Bâlteni, din județul Gorj, pe 24 octombrie 1922, fiind un inginer chimist care a contribuit la amenajearea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara, a organziat și amenajat șapte laboratoare de chimie și fizică, printre care un laborator pentru chimia și tehnologia apelor, în care inclusiv astăzi se pot efectua peste 30 de lucrări practice cu caracter microindustrial.
Inginerul Vasile Cocheci a reușit, în urma eforturilor depuse, să înființeze în cadrul Facultății de Chimie Industrială din Timișoara o grupă specializată în domeniul protecției calității apelor și epurării apelor reziduale, fiind un adevărat promotor al conceptului de protecția a calității apei. Tot de numele său se leagă și prima hală pilot din învățământul superior chimic pusă în funcțiune pe platforma Azur, în anul 1976, de la Uzina „Textile Timișoara”.
Vasile Cocheci, membru în conducerea „Revue Roumaine de Chimie”
De-a lungul carierei a fost redactor responsabil al buletinului științific și tehnic al Institutului Politehnic, membru în conducerea „Revue Roumaine de Chimie”, decan al facultății și prorector, conducător științific pentru lucrări de doctorat, dar a și publicat peste 400 de lucrări științifice și didactice, atât în țară, cât și în străinătate.
De-a lungul vieții a reușit să aibă 27 de invenții și 4 inovații
Pentru activitatea depusă a obținut o gradație de merit, diplome de onoare și numeroase premii la saloanele de inventică, reușind datorită muncii sale să aibă 27 de invenții și 4 inovații.
S-a stins din viață la vârsta de 74 de ani și a rămas pentru posteritate ca fiind întemeietorul școlii de chimie și tehnologia apei, dar și unul oamenii care au pus bazele domeniului mediului din România, atât din punct de vedere didactic, cât și din punct de vedere al cercetării.
1 Comment