Oltenia este o regiune care are o multitudine de forme de relief și o varietate de locuri unde ne putem petrece concediul sau câteva zile libere. În extremitatea vestică a Olteniei există o zonă care ar trebui inclusă în itinerariul de vacanță: Valea Cernei-Rezervația Naturală Domogled, de lângă Herculane. Aici, frumoasele peisaje te transpun în altă lume și îți permit să te detașezi de stresul cotidian. Parcul Național Domogled-Valea Cernei este situat pe teritoriul a trei județe: Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj. În apropiere poți vizita orașele Herculane și Orșova.
Din Târgu-Jiu până pe Valea Cernei, ochii și sufletul ți se bucură la frumusețea peisajelor întâlnite. Imediat ce scapi de arterele circulate intens și te îndepărtezi de capitala județului, sentimentul de vacanță se instalează.
Adâncit în scaunul din dreapta, poți admira peisajele, iar frumusețea Gorjului te recucerește cu fiecare porțiune de drum parcursă. Valea Cernei, însă, dezvăluie călătorului priveliști spectaculoase și o nouă viziune asupra vieții rurale.
Acolo unde dealurile întâlnesc verdea câmpie, vaci roșii pasc liniștite, iar bătrânei încovoiați de spate strâng fânul de pe pășunile proaspăt cosite. Livezile sunt pline de fructe: merele și prunele date în pârg se apleacă îmbietoare peste gardurile din satele de pe Valea Cernei. Și dacă ți-e poftă, poți lua câteva, sătenii nu se vor supăra!
Excursia este una uimitoare, vezi cum trăiesc oamenii de la țară, din satele acestor zone mai retrase, chiar izolate. La un capăt de uliță, două bătrâne cu desagi de lână pe umăr stau de vorbă. Povestesc însuflețite ceva, dar se opresc din vorbă ca să salute trecătorii.
Și zâmbetul nu le dispare de pe fețele arse de soare și vânt. Miroase a fân cosit și a cirezi de vacile ce au plecat spre pășunile cu iarbă deasă! Soarele a ieșit de mult din culcușul său, dar ziua este lungă!
Un mic oraș de munte, dar cu oameni vrednici
Baia de Aramă este prima localitate mai mare prin care treci în drumul tău, călătorule, spre Valea Cernei. Denumirea sa înseamnă „mină de cupru”-metal pe care localnicii l-au extras de aici de mai bine de 2.000 de ani.
În modernism, mineritul s-a dezvoltat, dar apoi a urmat, ca în multe alte locuri din România, regresul. Acum, o mare parte dintre locuitorii Băii de Aramă sunt șomeri. De oraș aparțin opt sate și fiecare te poate cuceri prin peisajele sale.
„În trecut, aici erau mine de cupru, dar acum localitatea prezintă mai mult interes agro-turistic, fiind situată în apropierea multor obiective turistice montane. De orașul Baia de Aramă aparțin și localitățile învecinate: Brebina, Titerlești, Bratilovu, Mărășești, Stănești, Dealu Mare, Pistrița, Negoiești.
Aici puteți vizita un mare număr de peșteri binecunoscute prin comorile lor de frumuseți: Bulba, Cloșani, Ponoarele, Izverna, Obîrșia Cloșani. Pădurile sunt populate de animale sălbatice, dar și rare și periculoase-aici amintind vipera cu corn (vipera ammodites), scorpionul (euscorpius carpathiann)”, scrie pe site-ul Primăriei Baia de Aramă. Din acest oraș îți poți continua drumul spre Ponoare, acolo unde vei putea vizita Podul lui Dumnezeu, o minune a naturii, dar și Peștera din imediata sa apropiere.
Parcul Național Domogled-Valea Cernei
Aria naturală „Parcul Național Domogled-Valea Cernei” se află în partea central-estică a județului Caraș-Severin, cea nord-vestică a județului Gorj-pe teritoriul comunei Padeș și al orașului Tismana și în cea nord-estică a județului Mehedinți și urmează a fi străbătută de drumul național 66 A, pentru a lega județele Hunedoara și Caraș Severin.
Parcul se întinde peste bazinul râului Cerna, de la obârșie până la confluența cu râul Belareca, peste masivul Munților Godeanu și al Munților Cernei și respectiv Munților Vâlcanului și Munților Mehedinți. Parcul național reprezintă o zonă montană care are peșteri, avene, chei, cascade, ponoare, pajiști și păduri.
Aici puteți vizita rezervațiile naturale: Coronini – Bedina, Rezervația Domogled, Iardașița, Iauna – Craiova, Peștera Bârzoni, Piatra Cloșanilor și Valea Țesna etc. Valea Cernei este unică prin relieful său. Când ești aici ai impresia că ai ajuns în Paradis, căci peisajele îți taie respirația prin frumusețea ei. Fie că mergi pe jos sau ești în mașină, de cele mai multe minunăția celor văzute îți smulge strigăte de uimire.
Diversitatea tipurilor de peisaje, maiestuozitatea Pinului negru de Banat, sălbăticia canioanelor cu pâraie cu debit puternic, vârfurile calcaroase cu vegetație, lacurile de acumulare montane, cheile și peșterile termale unice în România, dar și izvoarele termominerale sunt frumuseți care te fac să mai revii pe Valea Cernei.
Aici există 32 de trasee turistice, de diferite grade de dificultate. Dacă sunteți iubitor al sporturilor extreme, le puteți practica aici fără nicio grijă! Frumusețea Parcului Național Domogled-Valea Cernei este întregită și de oamenii de pe aceste meleaguri care sunt ospitalieri.
NU RATAȚI!
Dacă ajungeți pe Valea Cernei și sunteți echipați corespunzător unei drumeții, nu ratați Cascada Vânturătoarea și Cheile Țâsnei, de o frumusețe ce nu poate fi redată în cuvinte. Spre Cascada Vânturătoarea trebuie să urci un kilometru pe drum de munte, dar se merită, spun cei care au văzut-o și îi credem pe cuvânt!
„Imaginea grandioasă este de vis, uiţi de tot urcuşul, de tot efortul depus, de sudoare, probleme… Are cădere liberă şi verticală de la aproximativ 40 m. Apa este vânturată deoarece şuvoiul de apă de sus se loveşte de un prag înainte de cădere. Poteca coboară uşor pe lângă perete şi surprinzător unghiul se schimbă la fiecare pas oferindu-ţi o altă imagine asupra cascadei”, scriu cei de la ghiduri-turistice.info
Așadar, sperăm că v-am convins să vă faceți bagajele și să porniți într-o excursie de vis! Aci, lângă noi, nu departe de Gorj! Avem o țară minunată și suntem datori să o cunoaștem!