Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

cascadaGorjenii din comuna Stănești, și nu numai, se mândresc de sute de ani, cu o minunată cascadă! Mulți au auzit sau chiar au văzut cascada Vaidei, situată pe Valea Șușiței Verzi, săpată în calcare. Din păcate, în ultimii câțiva ani, densitatea cascadei nu mai este aceeași.

În comuna Stănești, care este situată la nici 20 de kilometri de municipiul Târgu-Jiu, găsești o frumoasă cascadă naturală, care, chiar dacă nu mai arată ca acum zeci de ani, își păstrează farmecul. Tot în Stănești, mai sus de cascada Vaidei, sunt alte două obiective care apar într-unul dintre cele mai importante filme românești, mai ales că subiectul are legătură cu istoria Gorjului, „Tudor Vladimirescu”. Tot aici găsim și peșteri de mici dimensiuni, dar și frumoase peisaje care, mai ales toamna, îți rămân întipărite în minte.

Cascada la 1925

casvadaLocalnicii spun că această cascadă de la Vaidei a fost mult mai mare, măsurând aproape 16 metri, însă în timp și din cauza evoluției reliefului, a ajuns să aibă doar 7 metri.

Într-o carte poștală datată 1925 putem observa minunata cascadă acum mai bine de nouă decenii. În imagine apare nu doar cascada Vaidei, ci și doi oameni, așa că ne dăm seama clar de cât de mare era aceasta! Pe aceste meleaguri a fost filmată și o parte din filmul artistic „Tudor”, în 1962.

Ca suprafaţă are aproape 50 de metri pătraţi, cu mai multe vâltori cam periculoase la înot. I se zice cascada Șușița Verde. Mai sus, la Gura Văii și lângă Gura Văii, sunt cheile unde s-a filmat o parte din filmul Tudor Vladimirescu. Mai sus se ajunge la intersecţia Pârâul Dealului cu Straja, Șușița se desparte în doi afluenți, Straja și Pârâul Dealului.

Cheile Tuturoiului şi Pietrele lui Dan sunt alte două obiective naturale ce îmbogăţesc cheile şi atrag adesea vizitatori în comuna Stănești.

casvada  cascada 3 cascada 5

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.