Gorjeanca Any Drăgoianu a câștigat un nou premiu, de această dată premiul I la Festivalul Național – Concurs de Satiră Socială „Tudor Mușatescu”, ediția a XVIII-a. Festivalul a fost organizat de către Casa de Cultură a Sindicatelor „Tudor Mușatescu”, din Câmpulung Muscel, din județul Argeș, în perioada 1 – 12 noiembrie 2021.
Concursul a avut două secțiuni: Literatură satirică și umoristică (epigramă, madrigal, poezie umoristică și proză umoristică) și Caricatură, iar participanții, în număr de 34, au fost din mai multe județe ale țării: Alba, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Olt, Prahova, Suceava, Vaslui, dar și din București.
Any Drăgoianu a câștigat premiul I la Secțiunea Literatură satirică și umoristică, cu următoarele creații:
Madrigal – Dorinţa
„Cum viaţa mea-i de litere brodată
Cu sufletul dorința mi-o voi scrie:
De s-ar putea să mă mai nasc o dată,
La Câmpulung Muscel aş vrea să fie!”
Gazel
Tema: Prostia, pornind de la muşatismul: «Bărbatul prost îți sare în ochi. Femeia proastă îți sare în brațe»
„Când prostia geme peste tot în lume
Doar românii noștri fac din dânsa glume…
De-i femeia proastă, eu vă spun că poate
Ore-ntregi să urle şi să facă spume.
Dacă e bărbatul prostul casei, sigur
Va sări în ochii tuturor anume
Căci de vrea sărmanul şi se străduieşte
Să mascheze fapte, clinic să rezume,
Cum deschide gura, dă cu bâta-n baltă,
Din prostie, jur, şi-a făcut costume
Şi le poartă zilnic, fără să gândească,
E normal, bărbatul vrea să îşi asume
Rolul său de bază, ca-n telenovele
Şi politic poate el va fi un nume!”
Proză scurtă cu tema: Şefia
„Șefia – tratat de (ne)înţelegere ierarhică
„Din punct de vedere filosofic, şi nu numai, şeful este, sau trebuie să fie, mintea cea mai luminată dintr-o instituție (după caz, bătătură), iar subalternii lui, un fel de becuri sparte, fără filament. Pare un concept bazat pe studii recente efectuate de cercetătorii români, păstrători de obiceiuri şi tradiții, din tată în fiu, adică din şefu’ ăl bătrân în viitorul șef de beci.
În consecință, după ce ne-am familiarizat cu termenul exclusivist ,,șef”, trecem la o analiză completă şi complexă, citind rapoartele cercetătorilor. De fapt, sunt nişte doamne drăguţe din capul satului care stau în marginea şanţului şi se ocupă cu despicatul firului în patru.
Socotind dumnealor, zi de zi, numărul postărilor de pe Facebook, au ajuns la concluzia că tot femeile se încadrează cel mai bine la postul de şef(e). În primul rând, când o femeie dă un ordin de genul:
,,Bă, boule, nu mai bea că o să cazi!” în secunda doi, boul cade cu gard cu tot… Motiv pentru ea să facă o poză şi să o arate în privat la un om din străinătate cu inimă și bani (mai mult bani, restul nu are importanţă) şi să se plângă de traiul nenorocit, în speranţa că va fi salvată de străinezul cu frică de Dumnezeu.
În 90% din cazuri, salvarea chiar a avut loc, iar şefa de bătătură a devenit şefă de companie sau hotel etc. Cât priveşte boul, acesta a rămas la fel, dar fericit că a scăpat de tirania şefei. În al doilea rând, femeia are întotdeauna o viziune clară:
,,Nu vezi, tâmpitule, că şi aia, săraca pământului, merge la salon săptămânal, iar eu să stau nearanjată că nu îți ajung ție banii de băut?!” Şi după ce se aranjează, pac poza, pac sute de like-uri şi comentarii adorabile, ceea ce înseamnă că ştie exact ce trebuie făcut. O şefă salvatoare, dacă stăm să judecăm bine…
Salvatoare a sănătății tâmpitului care vrea să bage în el tone de ţuică… Nu contează dacă tâmpitul nu înţelege pe moment ordinul de cheltuire a banilor în mod eficient, se va convinge imediat ce pe poartă va intra nevasta complet aranjată. Sigur nu o mai recunoaşte, dar ăsta e alt subiect. Sau, nu? Nu, că intenţia, cu siguranţă, aşa era…La ce-i foloseşte ei să o recunoască un ,,oarecare”?
Ea trebuie să îşi păstreze o imagine de şefă înnăscută. În traducere liberă, să ţină la distanţă tâmpitul care duhneşte a butoi. În al treilea rând, există momente când boul/tâmpitul recunoaşte singur că femeia e şefă şi conduce orice într-un mod fantastic.
Atunci când ea îi povestește de escapadele nocturne, ca fiind răpiri senzaţionale şi evadări spectaculoase cu maşini de teren 4×4 (armăsari putere), chiar dacă nu deţine permis auto, el o crede pe cuvânt, ba mai spune cu lux de amănunte şi la cârciumă.
În concluzie, şefia e o treabă potrivită pentru femeile care nu glumesc şi au tocurile bine înfipte în țărâna din bătătura boului/tâmpitului.”