Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Biserica din lemn din satul Pleșa, de pe raza localității Bumbești Jiu, care a fost distrusă într-un incendiu devastator în urmă cu mai mulți ani, a fost declasată de pe lista monumentelor istorice. În locul acesteia, exact pe același amplasament, a fost construit un nou lăcaș de cult, care urmează să fie finalizat și sfințit anul viitor.

img_7638
Incendiul devastator care a distrus biserica din lemn din satul Pleșa, monument istoric din secolul al XVII-lea, a avut loc în anul 2008. Doar câteva grinzi au mai putut fi salvate, acestea fiind duse la Muzeul Satului de la Curtișoara.

„Cauza reală nu este cunoscută. S-a spus până la urmă că a fost de la lumânări, dar incendiul a avut loc dimineața. Martorii au spus că au trecut pe lângă biserică în jurul orei 22:30-23:00 și nu au văzut lumânări aprinse“, ne spune cu preotul Constantin Luben, preot paroh la Parohia Gornăcel.

img_7636

Biserica va fi sfințită anul viitor

În anul 2011 a început construcția unei noi biserici care acum este aproape gata. Cea mai importantă contribuție a avut-o Primăria Bumbești Jiu, dar și localnicii și agenții economici și-au adus aportul.

„Oamenii locului, consilierii și preoții au încercat să nu lase satul fără biserică, mai ales că este o biserică din incinta cimitirului, importantă pentru comunitate. Nu puteam să lăsăm biserica arsă aici. S-au respectat legile în vigoare și s-a făcut o altă biserică pe amplasamentul celei vechi. Sperăm că biserica va fi gata anul următor. Mai sunt câteva lucrări la pictura interioară și sperăm să realizăm și pictura exterioară, după care trebuie făcută recepția“. Investiția se ridică la peste 120.000 de lei.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.