Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

teatrul-elvira-godeanu-2015Actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” pregătesc un turneu internațional la debutul anului viitor. Sub regia lui Mihai Sandu Gruia, echipa de la teatru va pune în scenă, la Târgu-Jiu, Commedia dell’arte, premiera având loc pe 16 decembrie 2016. Ulterior, pe parcursul lunii ianuarie se va juca în Orașul lui Brâncuși, iar mai apoi urmează să ajungă în capitală și, mai târziu, în alte țări. Commedia dell’arte este prima manifestare a teatrului, bazată pe improvizație, fiind de orgine italiană.

Premiera în decembrie

Commedia dell’arte este genul teatral cel mai dificil pentru actori, motiv pentru care distribuția se va face de către Mihai Sandu Gruia, regizor specializat în acest gen. „În 16 decembrie o să avem premiera spectacolului Commedia dell’arte, făcut de domnul Mihai Sandu Gruia, pe care îl vom juca de-a lungul lunii ianuarie. (…) Domnul Mihai Sandu Gruia are niște deschideri pe plan internațional, pe acest tip de spectacole,  tocmai datorită faptului că acest tip de spectacole, vorbim de Commedia dell’arte autentică, nu va fi un spectacol surogat, va fi piesa autentică, așa cum se joacă de la începuturi, din secolul XVI. Este foarte greu fizic și foarte puține teatre, trupe, mai fac acest gen. Domnul Gruia, care este și profesor universitar la IATC a fost chemat să predea acest tip de teatru în Italia. A realizat acolo că foarte puțini mai știu despre acest gen care, până la urmă, de acolo s-a născut, din Italia. Atunci, el a căpătat această  anvergură pe acest tip de spectacole și este o nișă pe  zona turneelor internaționale care nu este foarte cunoscut. Împreună  cu dumnealui o să facem și acest lucru. Proiectul ăsta, pe de-o parte, sigur că va fi plăcut să îl  vadă și spectatorii de la Târgu-Jiu, dar el este făcut ca proiect european. În Târgu-Jiu se va juca, așa cum am spus, pe durata întregii luni ianuarie, după care o să îl ducem la București, de acolo, destinul va fi în seama domnului Gruia”, a declarat Marian Negrescu, managerul Teatrului Dramatic  „Elvira Godeanu”.

Spectacolul s-ar putea juca în prezența unor reprezentanți ai ICR

Acest spectacol are șanse să ajungă și în atenția Institutului Cultural Român, dorindu-se astfel o mai bună promovare a acestei manifestări teatrale. „Probabil că o să chemăm și Institutul Cultural Român să vadă acest spectacol pentru că, de regulă, ICR-ul promovează spectacole mai speciale și le ajută și financiar. Sper că va avea un destin special acest spectacol, nu am discutat în ce țări se va juca, ar fi prematur dat fiind că trebuie să îi facă distribuția, să vedem dacă vom alege  un text classic sau unul făcut de domnul Gruia, aici depinde de ce va găsi  din punct de vedere fizic în cadrul trupei de la  Târgu-Jiu. Am avut deja o  întâlnire cu domnul Gruia, aceasta este a doua, iar apoi ne vom apuca de lucru, vor începe repetițiile. Mai trebuie spus că va fi un spectacol cu colaboratori mai mulți, va fi muzică originală pe acest tip de spectacole, o să avem și coregraf, scenograf, întreaga echipă de la București, specializată în așa ceva. Având în vedere componenta  fizică extremă, pentru că aici e vorba de lucruri extreme din punct de vedere fizic, fiind  nevoie de poziții mai dure, adică personaje în formă fixă, baza se va pune pe tineri”, a mai precizat Marian Negrescu.

Commediei dell’arte și modul cum se realiza

Actorii de la Teatrul „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu au mai jucat acest gen de piesă în anii anteriori, după un scenariu realizat de managerul Marian Negrescu, în anii 1994-1995, la un an de la înființarea teatrului. Primul document sigur referitor la o reprezentaţie a Commediei dell’arte apare în 1565, însă ulterior au apărut numeroase trupe care realizau piesa, textul după care se ghidau actorii nu era un scenariu propriu zis, ci o improvizație care pornea de la povestea generală pe care o puteți afla, anul acesta, la Târgu-Jiu, pe 16 decembrie, moment în care va avea loc premiera Commediei dell’arte.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.