Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Lansarea trilogiei „Îngerii din Moscopole” de Catia Maxim s-a desfășurat vineri, 8 aprilie 2016, la Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell” din Târgu Jiu.

Trilogia cuprinde volumele „Îngerii din Moscopole”, „Îngerii din Moscopole. Exilul” și ”Îngerii din Moscopole. Istorii Îngemănate”. Despre autoare și volumele sale vor vorbi scriitorul Dan Mircea Cipariu și muzeograful Albinel Firescu. În foaierul Bibliotecii Județene va avea loc, de asemenea, o expoziție cu documente din care autoarea s-a inspirat în documentarea sa pentru cele trei volume, precum și câteva obiecte de la Moscopole, din colecția aromâncei Diana Coca Cozma. „Stilul literar, deopotrivă expresiv, poetic, rafinat, cu tente romantice, îmbracă evenimente din istoria armânilor, petrecute la începutul secolului al XIX lea, precum o broderie diafană, ţesută pe o urzeală din cel mai subţire şi mlădios oţel. Desluşesc nu numai bucuria de a scrie, dar şi înalta omenie, solidaritatea sinceră şi totală, până la confundare, cu ne¬dreapta soartă a armânilor, ramură înfrăţită cu cea a românilor, cărora le poartă o admiraţie fără margini şi un respect profund. Autoarea îmbină cu artă acribia şi truda migalei îngereşti a cercetătorului istoric – ştiind să dibuiască acel elixir al trăiniciei neamului şi sufletului armân – cu o exprimare de o unică poeticitate, dăruindu ne astfel o monumentală operă artistică şi istorică din neasemuite cuvinte şi imagini de o rară splendoare”, a precizat criticul Eliza Roha.

Lucrările Catiei Maxim

Catia Maxim este membru USR și a absolvit Facultatea de limba şi literatura română, Universitatea Bucureşti. A fost profesor română-franceză și apoi corector și redactor la editura Ion Creangă. Apariții editoriale: 2007− Încă un pas, editura Echinox, Cluj; 2008− Clipe salvate, editura Nicol ; 2009− Ghici pe cine iubesc eu?, editura SemnE Arte; 2010− Între timpuri, editura Tracus Arte; 2011 – Îngerii din Moscopole, editura TracusArte; 2011- povestirea „Visul” în antologia ”Balaurul și Miorița” (Proză fantastică îngrijită de Mihail Grămescu, Eagle Publishing House; 2013 – Îngerii din Moscopole. Exilul, editura Tracus Arte; 2013 −texte publicate în reviste literare: Cervantes, Tribuna literară; 2014 −text inedit în revistele Contact Internațional, Timpul; 2014 −Slow motion, editura Tracus Arte; 2015 −Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate, editura Tracus Arte.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.