Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cea mai înaltă șosea din România, cunoscută ca Drumul Regelui sau Transalpina, deschisă traficului de luni, 29 mai, „așteaptă” de Ziua Copilului sute de turiști care își vor petrece minivacanța de Rusalii în zona montană Rânca. Joi va fi ziua cea mare și pentru iubitorii tocanului și a brânzei de oaie, căci bacii de la Stâna Ștefanu își vor aștepta oaspeții cu multe surprize! Stâna Ștefanu se deschide oficial joi, 1 iunie. Soţii Marioara şi Dede Babu şi-au transformat stâna într-un loc pe care turiştii îl vizitează atunci când urcă pe Transalpina. Mii de persoane din țară și străinătate au trecut anul trecut pe la Stâna Ștefanu, ajunsă cunoscută în toată România!

Transalpina face legătura între Transilvania și Oltenia. Aflată la peste 2.000 de metri altitudine, „Drumul Regelui” este cel mai înalt din România și poate fi traversat cu mașina, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Comisia de specialiști în siguranța traficului, care a analizat drumul, a decis luni, 29 mai, ca Transalpina să fie deschisă circulației! Datorită acestei decizii, este foarte posibil ca zona montană  Rânca să fie foarte căutată de turiști în minivacanța de Rusalii. Trebuie spus că în anul 2009 a început asfaltarea și modernizarea acestui drum pe o distanță de 148 de kilometri, între Sebeș, județul Alba și Bengești- Gorj. În 2012, pe mai mult de 99% din traseul Transalpinei, primul strat de asfalt a fost așternut. Frumusețea Transalpinei, dar și a zonei Rânca atrage anual mii de turiști.

Unul dintre motivele pentru care o parte a turiștilor vin în zonă este și Stâna Ștefanu, care a devenit unul dintre cele mai cunoscute și frumoase locuri de popas de pe Transalpina. În fiecare vară, mii de turiști opresc zilnic la Stâna din Ștefanu și își răsfață simțurile cu tradiționalele mâncăruri cu specific ciobănesc preparate de Marioara și Dede Babu, dar și pentru a admira peisajele deosebite, a se bucura de aerul curat! Stâna Ştefanu se află la 18 km de Rânca şi la 10 km de Obârşia Lotrului. Turiștii sunt cuceriți de felul de a fi al ciobăniței Marioara Babu și al familiei sale, de frumusețea peisajului și mai ales de gustul mâncării! „Tocanul este cel mai căutat. I-am dat reţeta lui Horia Vîrlan, dar m-a sunat să-mi spună că nu i-a ieşit”, a spus Marioara (sau Mărioara n.red.) Babu.

 

Loc preferat de Ion Țiriac

În vara anului trecut am vizitat prima dată Stâna Ștefanu și am fost cucerită de frumusețea acelui loc, de simplitatea sa complexă și de mâncarea atât de gustoasă! La fel ca noi, alți câțiva turiști așteptau ca băcița Mărioara să le aducă porțiile comandate! Mirosea îmbietor a tocan de oaie pe care îl puteai auzi cum fierbe molcom la focul de brad! Zâmbitoare, indiferent de momentul zilei, băcița Mărioara te cucerește! Aceasta și soţul ei se ocupă de mâncarea pe care o servesc, contra cost, turiştilor, dar şi de stână. Nu mai are rost să amintim că printre clienţii fideli se numără şi Ion Ţiriac, dar și artiști locali precum Ornela Pasăre, Olguța Berbec, Gabriel Gorjanu, Ion Drăgan și mulți alții! Mâncarea fierbinte ni s-a servit în strachini de lut, iar bucățile albe de brânză grasă ne-au fost aduse pe minunate farfurii pictate! Tradiția este la ea acasă la Stâna Ștefanu! Și anul acesta, spune băcița, o persoană va plăti 15 lei pentru un tocan, murătură, smântână și brânză.

Familia Babu le-a pregătit noi surprize turiștilor

Mâncarea tradițională, cojoacele ciobănești din lână, câinii ciobănești mioritici, măgărușii și odaia amenajată tradițional au fost principalele atracții ale Stânei Ștefanu, în ultimii ani. De joi, 1 iunie, când Stâna își va deschide din nou porțile, turiștii vor putea admira costume populare vechi de mai bine 100 de ani, obiecte tradițional ciobănești adunate și frumos aranjate în cadrul unui muzeu amenajat cu mare drag de membrii familiei Babu, chiar la Stână! Ba mai mult, băcița Marioara spune că de data aceasta vor fi disponibile zece cojoace ciobănești pe care turiștii le vor putea îmbrăca pentru a se fotografia. Anul trecut, potrivit lui Bogdan Babu, fiul băciței, au fost turiști străini care au dorit să înnopteze la Stână și au dormit afară, înveliți în minunatele cojoace expuse.  La Stâna Ștefanu vin turiști de peste tot. Nu doar bucureștenii au auzit de minunata stână, ci și brașovenii, sibienii, clujenii, dar și cetățeni străini vin aici.  „Anul trecut și în alți ani au venit străini mulți, ei sunt cei care au vrut să și doarmă aici, așa că au petrecut noaptea afară, sub cojoacele noastre de lână. Spanioli, italieni, nemți, europeni, în special, toți au mâncat aici și ne-au lăudat tocanul! Unii dintre ei au spus și prietenilor și au postat fotografii pe Facebook, ducând vestea mai departe”, a spus Bogdan Babu, 35 de ani, fiul băciței Mărioara.

„Deschidem Stâna Ștefanu pe 1 iunie. Încă mai avem pregătiri de făcut, dar joi va fi totul gata și așteptăm oaspeții cu mare drag și aceleași bucate tradiționale cu care i-am obișnuit! În mare parte, de 1 iunie, va fi gata și muzeul. Am lungit stâna, vom face un pridvor, vom avea și ponei și măgari și mai multe cojoace! Trebuie să spun că am înregistrat Stâna Ștefanu la OSIM; cu marcă înregistrată. Am fost cu emoții la București, la OSIM, dar o doamnă de acolo mi-a zis că știe cine sunt, că știe de Stâna Ștefanu. În muzeu am strâns multe obiecte vechi, 40 de costume populare, vom avea costum de ginere și de mireasă, un război de țesut vechi de 100 de ani! Multe surprize! Primarul de la Voineasa mi-a spus că noi aducem mulți turiști în zonă! Este o bucurie pentru noi, am mărit și cortul, am făcut mese de scândură masivă, încercăm să avem idei, să le punem în practică spre bucuria turiștilor! În această primăvară, interpreta Ileana Mustăcel a înregistrat la Stâna Ștefanu videoclipul pentru prima dumneaei piesă pastorală și îi mulțumim!”, a spus băcița Mărioara Babu.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.