Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În a doua parte a interviului cu Teodora Mețiu vom afla de ce există această teama de a vorbi în public, care sunt calitățile unui bun speaker, precum și cum să-ți alegi subiectele atunci când vorbești în public. Teodora Mețiu este fost jurnalist la Realitatea TV, fost purtător de cuvânt al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și consilier de imagine pentru mai multe personalități din România. Prima parte a interviului o puteți citi accesând următorul link Teodora Mețiu: „Doamna Ministru, eu îmi aleg ministrul, nu el pe mine”.
„Gândește-te că un copil care tremură în fața părinților sau a profesorilor își începe viața din start în condiții de dezavantaj față de cei care sunt relaxați în prezența lor.”
Reporter: Din câte am văzut mulți au teama de a vorbi în public și din cauza faptului că nu au încredere în ei. De ce crezi că oamenii nu mai au încredere în ei și care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgă o persoană să capete încredere în ea?

 Teodora Mețiu: Mă bucur că mi-ai pus această întrebare. Cred că oamenii emotivi au avut neșansa unui anturaj prea critic sau prea grijuliu. Și de aici s-a născut neîncrederea!

Părinții, primii educatori și profesori au un rol pe care nu-l cunosc foarte bine azi: rolul sugestiei în educație.

Gândește-te că un copil care tremură în fața părinților sau a profesorilor își începe viața din start în condiții de dezavantaj față de cei care sunt relaxați în prezența lor.

Gândește-te că orice replică din gura părintelui  de genul: “nu ești în stare de nimic”, “ești tot timpul ultimul” sau alte asemenea, pun ”bețe în roate” stimei de sine a copilului și, mai apoi, a adultului.

Pe de altă parte, excesul de grijă este pe același calapod cu lipsa de apreciere sau critică.

Pe câte mame auzi tu astăzi spunându-le copiilor în drum spre școală: “să riști mult mami astăzi!”? Nu ai să auzi așa ceva!

În schimb, auzim din gurile părinților “ai grijă, mami”. Adică, mai tradus, îi spunem “mititelule, ferește-te cât poți pentru că nu faci față în lumea asta mare și rea”. Îi picurăm pericole pentru care micuții sunt învățați să se recunoască ca fiind nepregătiți.

E normal să ne îngrijim de starea de bine a copilului. Vine ca automatism al dragostei. Însă, atenție la excesul de grijă! Acesta îi picură continuu ideea că “nu face față”.

Cum recăpătăm încrederea în noi?! Cred că de aici am plecat atunci când am “regizat” tot cursul meu de comunicare și public speaking, cel puțin cel de inițiere.

Acesta are două tipuri de situații prin care învățăm încrederea și vorbitul: una în care cursanții sunt puși în tot felul de momente de vorbire în care să se observe cât de ușor fac față. Aceste situații sunt de obicei discursuri spontane în fața unui public autentic care este prezent în sală. Cu cât vezi mai des că poți, cu atât mușchii încrederii se întăresc. A doua situație este pentru momentele în care predau tehnici de vorbire: fiecare astfel de tehnică devine o experiență în sine pentru fiecare cursant. Aceștia experimentează pe loc tot noul pregătit pentru vorbirea lor.

Cu alte cuvinte, în cursurile mele cei care vorbesc cel mai mult sunt cursanții, nicidecum eu. Nu cred că vorbitul în public se poate învăța ascultând!

Experiența vorbitului îi ajută pe toți să-și dea seama că ceea ce credeau despre ei înainte de curs a fost cacealmaua imaginației lor.

„Speakerii buni sunt cei care nu se vor strădui să vorbească în altfel de cuvinte decât cele pe care le folosesc de obicei acasă, la birou sau la piață.”
Reporter: Care crezi că sunt calitățile unui bun speaker? Care sunt diferențele dintre un simplu speaker și un speaker motivațional, de exemplu?

Teodora Mețiu: Hai să întoarcem puțin pe dos întrebarea și să vedem ce nu ar face niciodată un speaker bun!

Speakerul care face furori este cel care nu are nimic de dovedit! Nu are o agendă ascunsă, spune ce gândește fără să ia în calcul ce ar putea să piardă. Are relaxarea gândului, cuvântului și plăcerea lor.

Speakerii buni sunt cei preocupați de publicul căruia îi vorbesc și nu de ei înșiși! Pentru ei e important să-și spună povestea care poate schimba viețile celorlalți. Să spună povestea care merită spusă mai departe!

Speakerii de succes sunt cei îndrăgostiți lulea de ideea despre care vorbesc. Sunt cei care “fac dragoste cu ideile lor” și dau din pasiunea lor și celorlalți.

Apoi, un speaker care hipnotizează audiența nu va caută niciodată perfecțiunea. O vor accepta, dar doar ca pe un obiectiv pe care știu de la început că nu-l vor atinge ci doar că, mergând pe drumul ei, vor întâlni excelența.

Speakerii buni sunt cei care nu se vor strădui să vorbească în altfel de cuvinte decât cele pe care le folosesc de obicei acasă, la birou sau la piață.

În același timp, nu vor fi precauți. Vorba lui Platon: “Poți să fii precaut sau poți să fii creativ “. Nu există un creativ precaut!

Speakerii buni urăsc excesul de cuvinte! Ei dacă vor să spună: O iubesc pe mama, așa vor spune! Nu vor încerca să folosească mai multe cuvinte decât este cazul: “dintre toate ființele de pe pământ pe care le-am întâlnit și pe care le-am prețuit, dar și dintre cele care mi-au ghidat drumul în viața, mama a fost de departe cea care mi-a dat cel mai de preț impuls. De aceea o iubesc!“ Cuvintele în plus sunt asasinii mesajului!

Speakerii buni nu vorbesc repede. Ei știu că pauzele în timpul discursului sunt mai adânci decât orice alt cuvânt pe care îl rostesc.

Reporter: Cât de simplu sau dificil este antrenamentul în public speaking și cât de mult te ajută să evoluezi ca persoană?

Teodora Mețiu: Nimic nu e dificil în antrenamentele propriu-zise de public speaking. Sunt tehnici simple dar care fac diferența.

Dificilă este doar consecvența în exersarea lor. Orice tehnică are nevoie de timp și exercițiu ca să devină naturală. Cu cât ești mai disciplinat și te antrenezi constant cu atât rezultatele sunt mai spectaculoase.

Totul este despre a testa zilnic “scena” iar, această scenă o putem construi cu propriul telefon mobil: ne înregistrăm video în timp ce vorbim pe orice temă vrem. E uimitor ce efect au aceste antrenamente video, departe de ochii lumii.

„Cum scap de emoțiile de a fi în fața celorlalți? Cum am spus anterior: mă abandonez pe mine și îmi încep tangoul cu ideea.”

Reporter: Tu de exemplu, cum îți alegi subiectele despre care vorbești în public și cum reușești să treci peste toate emoțiile posibile și imposibile. Cam cât timp lucrezi pentru un discurs reușit?

Teodora Mețiu: Ai atins un punct important! Orice speaker ca să se poată numi speaker trebuie să aibă un subiect despre care să vorbească. Dar asta e cea mai mică problemă. Nu am întâlnit oameni care să nu aibă un subiect sau o poveste de spus. Am întâlnit, în schimb, oameni care credeau despre ei că nu o au.

În ceea ce mă privește, în afară de evenimentele în care sunt invitată să vorbesc despre o temă anume (de obicei mi se cere să vorbesc despre emoțiile vorbitului în public), aleg temele gândindu-mă cum aș putea sa ajut audiența din fața mea.

Hai sa lămurim ceva! Nimeni nu te ascultă dacă nu simte că are ceva de câștigat din asta. Publicul funcționează pe principiul  “mie ce-mi iese!”. Chiar și în interviul nostru de acum se aplică același filtru. Dacă cineva a ajuns până în punctul de acum, probabil că simte că a câștigat ceva din interviul nostru și că o mai poate face până la final.

Cât timp lucrez la un discurs?! Vorbim măcar de o săptămână. Dar nu-ți imagina că în această săptămâna scriu sau exersez ceva. Zile întregi las ideea să se scalde în sosul ei. Cu alte cuvinte, indiferent ce fac, mintea mea rămâne blocată la ideea despre care vreau să vorbesc. Și o dezvelește până ajunge la esență. Când am în cap o propoziție care poate sumariza tot ce vreau să-i spun publicului meu, atunci înseamnă ca am un discurs și că pot să încep să-l structurez.

Cât despre emoții, sigur că apar! Însă apar cele pe care le-ai putea confunda cu un fior, ca cel de îndrăgosteală! Pentru mine acesta este semnalul că sunt în conexiune cu ideea mea, că acord importanța normală momentului de discurs și publicului pe care il voi întâlni.

Cum scap de emoțiile de a fi în fața celorlalți? Cum am spus anterior: mă abandonez pe mine și îmi încep tangoul cu ideea.

Reporter: Am văzut pe pagina www.teodorametiu.ro că oferi cursuri pentru cei care vor să-și dezvolte această latură, aceea de a vorbi în fața unui public. Ce oferi prin aceste cursuri, iar cei care se înscriu ce așteptări trebuie să aibă? În același timp, ce așteptări ai tu de la cei care se înscriu la cursurile tale?

Teodora: Mețiu: Da, în acest moment predau 3 cursuri de comunicare și unul de formator de formatori (pregătesc viitori profesori).

Cursurile de comunicare sunt “Public speaking începători (Gold Public Speaking)”,“Public speaking avansați (Platinum Public Speaking)” și “Media training”.

Spuse așa sună totul foarte tehnic. Însă, cursurile astea umplu continuu sălile pentru că toate sunt un antrenament practic de vorbire.

Toate cele trei se desfășoară în condiții aproape reale: ai public în timp ce vorbești, ai microfon ca să te împrietenești cu vocea ta, ești filmat în timp ce vorbești, ca apoi să putem analiza prestația ta. Fiecare ședință de curs este cel puțin un show de televiziune și o arenă plină de provocări ale vorbirii. Cred ca asta face ca acest curs să aibă o cotă importantă de piață la ora actuală.

Și mai e ceva? Cele mai multe cursuri îți răspund la intrebarea “Ce trebuie sa faci?” dar uită să îți spună “Cum să faci?”

Cred că toate cursurile mele sunt concentrate “obsesiv-compulsiv” pe răspunsul la CUM?

De multe ori noi știm ce trebuie să facem! Dacă cineva e în depresie (de exemplu), știe că trebuie să scape de ea. Problema principală este că nu știe cum?!

Așa e și în comunicare. Ne blocăm des la “CUM” .

„Mie mi se pare complet nedrept ca un “SSSS” imperfect să îți afecteze succesul.”

Reporter: Știu că ești fondatoarea Laboratorului de Dicție din România. În ce constă acest laborator și cum îi poți ajuta pe cei care se înscriu?

Teodora Mețiu: Dicția înseamnă rostire. O rostire clară a tuturor sunetelor dintr-un cuvânt dă expresivitate vorbirii și convinge mai ușor. O rostire neclară afectează capacitatea de convingere a celor într-o astfel de situație.

Din păcate, oamenii cu defecte de vorbire nu doar că ne conving mai greu, însă sunt percepuți public ca fiind și mai puțin inteligenți și chiar mai puțin frumoși decât cei care nu au aceste deficiențe.

Mie mi se pare complet nedrept ca un “SSSS” imperfect să îți afecteze succesul. Este și motivul pentru care am fondat Laboratorul de Dicție. Sub această umbrelă repar deficiențe de vorbire ale adulților, dar și ale copiilor și pun umărul pentru fiecare caz în parte spre a ajunge la o rostire a sunetelor care să pună în valoare și vocea vorbitorului, dar și conținutul lui de idei.

Reporter: Cât de mult contează dicția pentru vorbitul în public și care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac cei care vorbesc în public?

Teodora Mețiu: Dicția este ordinea sau dezordinea ideii spuse. Dicția contează enorm în discursul public!

Gândește-te că prima calitate pe care o observăm la un vorbitor este coerența. Când apare un vorbitor coerent suntem brusc hipnotizați. Îl ascultăm doar pentru că e multă “ordine” în spusul lui. Nu prea există coerență fără o dicție lucrată. Chiar dacă ai o coerență a gândului, dacă vorbirea este “împleticită” în sunete, ea nu mai curge inteligent.

Reporter: Activezi de peste 15 ani de în acest domeniu. Aș vrea să te întreb ce te-a învățat pe tine acest domeniu de activitate, dar în același timp aș vrea să te întreb dacă acest domeniu de activitate a învățat ceva de la tine?

Teodora Mețiu: Am învățat că vorbirea în public nu este doar despre tehnică și că, în spatele ei, stă foarte multă psihologie. Ca trainer, nu e suficient să ai în buzunar cele mai bune metode, dacă nu ai metoda umanității și pe cea a empatiei. Fiecare om care îmi trece pragul cursurilor are o poveste. În fiecare poveste se găsește un subtitlu legat de o frică memorabilă. Dacă nu reușești să descoperi povestea cu subtitlu, tehnicile nu vor face față.

Ce a învățat domeniul de la mine? Că fiecare om are o voce și că e nevoie doar de un impuls ca să se simtă autorizat să și-o folosească.

Știi?! La început, multă lume a râs de mine când am spus că o să găsesc vocile din oameni! .… Și-apoi, au auzit o parte dintre voci …

Gândind mai amplu, cred că am adus în România o specialitate între specialități: interpretarea vocii și depistarea “scurgerilor vocale”. E suficient să asculți un om vorbind ca să știi aproape totul despre el. Lucrez mult în această zonă care poate fi implicată în multe domenii în care vrei să te asiguri că omul din fața ta spune adevărul.

Reporter: Cum pot cei care citesc acest articol să intre în contact cu tine?

Teodora Mețiu: În primul rând, pe site-ul meu oficial www.teodorametiu.ro, dar și pe aproape toate rețelele de socializare (facebook, instagram), inclusiv Youtube. Îi incurajez să facă o vizită pe canalul meu de Youtube (Teodora Mețiu) pentru că simt că pot pleca de acolo cu multe câștiguri. Dar, desigur, asta trebuie să stabilească ei!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.